Nájdete ju u čoraz menej ľudí.

Koľko ľudí na svete sa môže považovať za “šťastných”? Ako už dnes vieme, šťastie nevyplýva z zo situácie či z podmienok, v akých sa práve nachádzame, ale z toho, aký k nim zaujmeme prístup. A práve ten je ovplyvnený našimi povahovým črtami a vlastnosťami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskum, ktorý bol uverejnený vo Frontiers in Psychology sa preto zameral na to, čo majú spoločne tí najšťastnejší ľudia.

Ako sa ukázalo, do popredia u nich vystupovala predovšetkým jedna povahová črta, a to síce schopnosť vysokej sebakontroly.

Vedcom sa totiž podarilo zistiť, že práve schopnosť vysokej sebakontroly je tým, čo ľudí poháňa pri dosahovaní ich cieľov. Ich dosiahnutie následne vnímame ako istý druh odmeny, vďaka čomu život vnímame pozitívnejšie a tým pádom sme aj šťastnejší.

Zároveň sa tiež dokázalo, že ľudia s vysokou sebakontrolou sa menej sústredili na negatívne aspekty života.

Photo by Pete Johnson from Pexels

Inými slovami povedané a prenesené do laickej reči, ľudia so schopnosťou sebakontroly bojujú so svojimi vnútornými démonmi menej, pretože v drvivej väčšine prípadov si vyberajú tú čestnejšiu voľbu – preto nie sú sužovaní výčitkami svedomia či pocitom viny.

Tomuto zaujímavému výskumu sa však podarilo dokázať, že šťastie nie je jediným benefitom, ktorý nám schopnosť ovládať sa prináša.

Ako hovorí jeden z autorov štúdie: “Podarilo sa nám zistiť, že ľudia so schopnosťou sebakontroly dosahujú aj vyššie vzdelanie, sú zdravši, majú lepšie vzťahy, menej konfliktov a majú menej predsudkov. Ako sa ukazuje, táto vlastnosť je oveľa dôležitejšia, než sme si doposiaľ mysleli.”

Určite by teda stálo zato popracovať na nej, čo poviete?

Pozri aj: Známy psychiater popísal 10 pravidiel, ktorými sa riadia šťastní a vyrovnaní ľudia. Dodržiavate ich aj vy?

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov