Ako ste na tom so svojím čuchom?

Čo sa týka schopnosti rozlišovať jednotlivé vône, ľudia sa v podstate delia na tri skupiny. Ľuďom z tej prvej nerobí problém rozlíšiť tóny santalového dreva od pižma, ďalší dokážu rozoznať aspoň základné vône, no a ľuďom z tretej skupiny robí problém rozlíšiť aj vanilku od zatuchliny. Do ktorej skupiny by ste sa zaradili vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak by to bola prvá alebo druhá skupina, prezrádza to o vás viac, než by ste si mysleli. Ako ste si už totižto možno všimli, vôňa partnera dokáže nesmierne podporiť jeho sexuálnu príťažlivosť. Ak preto patríte k ľuďom, ktorí považujú ľudí s príjemným parfumom za priam neodolateľných, je to dôkazom toho, že čuch zohráva vo vašom sexuálnom živote dôležitú rolu.

Pristavme sa však ešte na chvíľu pri ľuďoch, ktorí pachy či vône tak citlivo nevnímajú. Možno vás to prekvapí, ale viaceré štúdie už dokázali, že takíto ľudia majú počas svojho života menej sexuálnych partnerov.

Dokázané je taktiež to, že až viac než 50% ľudí, ktorí v dôsledku nejakej nehody alebo úrazu stratili čuch, sa po istom období začali sťažovať na výrazné zhoršenie ich sexuálneho života.

Photo by Živa Trajbarič from Pexels

Na jeho spojitosť s čuchom sa preto rozhodla pozrieť Johanna Bendas z Technical University v nemeckých Drážďanoch, ktorá výsledky tejto svojej štúdie publikovala v Archives of Sexual Behavior.

Štúdia skúmala presne 42 žien a 28 mužov vo veku 18 – 36 rokov. Jej výsledky dokázali, že ľudia, ktorí majú citlivý čuch síce nie sú preukázateľne sexuálne aktívnejší, no sexuálne aktivity považujú za “príjemnejšie”. Prekvapivo sa dokonca podarilo dokázať aj to, že ženy so zvýšenou čuchovou citlivosťou dosahujú počas sexuálnych aktivít viac orgazmov, ako ženy, ktoré na vône či na pachy citlivé nie sú.

Ako ste na tom teda so svojím čuchom vy? Mohli by ste výsledky tejto štúdie potvrdiť?

Pozri aj: Masters a Johnsonová: Vedci, ktorí preniesli vedu do spálne. Reakciu ľudského tela na sex skúmali tak, že ho sami praktizovali

bigthink
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov