Elektrokonvulzívna terapia je známa aj pod názvom elektrošoková terapia, teda ECT.

Aj keď znie názov hrozivo, vedeli ste, že sa využíva ešte aj dnes? Vysielaním výbojov do istých častí mozgu sa liečia rôzne psychiatrické ochorenia, ako napríklad záchvaty, schizofrénia či bipolárna porucha. Úlohou ECT je napraviť chemickú nerovnováhu v mozgu a zmierniť tak príznaky ochorení. Napriek tomu, že sa využíva aj dnes, sprevádza ju temná minulosť plná pacientov, ktorí prišli o to najcennejšie, čo mali – o vlastný život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nápad z jatiek

Ako prvý prišiel s myšlienkou ECT neurológ menom Ugo Carletti, po tom, čo videl, ako ním omračujú prasatá na jatkách. Prúd mal prasatá omráčiť dostatočne na to, aby potom necítili, keď im bolo podrezané hrdlo. Spočiatku spolu s kolegom Luciom Binim skúšali, ako pôsobí ECT na zvieratá, neskôr začali procedúru testovať na pacientoch trpiacich schizofréniou.

Experimenty na ľuďoch

V roku 1938 chcel Carletti procedúru prvýkrát vyskúšať na človeku, nemal však na niečo také povolenie. Jeho prvým „pokusným králikom“ bol schizofrenický pacient, ktorý údajne namietal a kričal, že ho to zabije. Napriek protestom mu muž uštedril ďalší šok, dlhší a silnejší. Keď sa pacient prebral a pýtali sa ho, čo sa stalo, tvrdil, že nevie, možno len zaspal.

Electroconvulsive Therapy (ECT) and Mental Illnesshttp://www.webmd.com/schizophrenia/guide/electroconvulsive-therapy

Gepostet von Ian Gundry am Donnerstag, 29. Juni 2017

ECT v koncentračných táboroch

Hans Wilhelm König vykonával experimenty s ECT na väzňoch v koncentračných táboroch, ktorých považoval za schizoidných. Kým mužov po „liečbe“ posielali späť do práce, ženy boli údajne popravované.

Popravovanie postihnutých

Aj nacistický lekár Emil Gelny bol fanúšik ECT, tento však bol zamestnaný v centre zameranom na eutanáziu. Pomocou elektrošokov pripravil Gelny o život stovky ľudí a nemocnica, kde pracoval, sa stala známa ako vraždiace centrum.

Bez anestézie

Keď sa ECT začalo používať prvýkrát oficiálne aj na ľuďoch, bola procedúra podávaná bez akýchkoľvek anestetík. Pacienti boli jednoducho uložení na chrbát s chráničom v ústach. Vidieť však človeka zmietajúceho sa v prudkých kŕčoch nebol vôbec príjemný pohľad.

FOR SALE – One of the most controversial instrument in the medicine’s history, a rare English electroconvulsive therapy…

Gepostet von Nautilus am Dienstag, 25. April 2017

Vážne poranenia

Ak dostával pacient elektrošoky, nasadili mu jedine chránič na zuby a zdravotné sestry robili všetko, čo bolo v ich silách, aby pacienta udržali na lôžku a aby si neublížil. Niekedy však boli kŕče natoľko silné, že poraneniam nezabránili ani sestry, ani chrániče. Sú zaznamenané prípady zlomených zubov, končatín a dokonca aj chrbtice.

Ernest Hemingway

Ako nejeden slávny spisovateľ, aj Hemingway bojoval s depresiou. V nádeji, že sa choroby zbaví, podstúpil ECT až 20 krát. Stal sa však pravý opak. Hemingwaya trápili výpadky pamäte a mnohí si myslia, že aj za jeho samovraždu je zodpovedná práve táto procedúra. Zastrelil sa totiž len niekoľko dní po jednej z nich.

Amnézia

Jedným zo závažných následkov ECT bola aj retrográdna amnézia, čo znamená, že pacienti si nespomínali na udalosti pred zákrokom, ani na samotný zákrok. Niektorí pacienti si o niečo neskôr spomenuli, iní prišli o celé týždne spomienok. V extrémnych prípadoch si pacienti na svoju minulosť nespomínali vôbec.

Electroconvulsive therapy is a treatment in which bursts of electricity are administered to the brain, which causes…

Gepostet von Julianna Michaelis am Donnerstag, 9. November 2017

ECT v modernej dobe

Aby sa zabránilo vážnym zraneniam, ECT je dnes vykonávaná v anestézii a pacientom sa podávajú relaxanty. Okrem miernych zášklbov navonok nie je takmer nič vidieť. Aby sa však dosiahol rovnaký výsledok, je pri procedúre potrebný silnejší prúd.

Úmrtia

V začiatkoch bola terapia testovaná na psoch a vzhľadom na to, že Carletti na to išiel systémom pokus-omyl, mnoho zvierat ECT neprežilo. Neskôr však zistil, že ak umiestni elektródy po bokoch lebky, subjekt ECT prežije.

Čo si myslíte o takejto liečbe vy? Myslíte, že by ju lekári mali stále využívať?

Pozri aj: Lobotómia: Jeden z najbrutálneších liečebných zákrokov a šialenstvo, ktoré bolo páchané na ľuďoch

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov