Ako docieliť, aby náš mozog pracoval efektívnejšie?

Pomôcť vám môžu tieto dve nápoje. Dobrou správou však je, že rovnaký efekt dosiahnete aj vtedy, keď potrebné látky prijmete v jedinom nápoji – na trhu je totiž dosť takých, ktoré obsahujú obe tieto zložky. Ich pozitívny vplyv dokázali vedci skúmaním reakcií mozgu na ich podanie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Aký efekt na vás majú nápoje, ktoré obsahujú kofeín a zároveň i cukor? No pozor – musí ísť o skutočný cukor, nie o náhradné sladidlá. Skúšali ste si niekedy takýto nápoj dať pred učením alebo pred splnením nejakej dôležitej úlohy?

Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že tieto nápoje robia mozog efektívnejším a výrazne znižujú čas, ktorý budete na splnenie danej úlohy potrebovať (napr. dokončenie nejakej práce či naučenie sa nejakého učiva).

Skúmanie snímok mozgu participantov tohto výskumu dokázalo, že ľudia, ktorí pred plnením nejakej mentálne náročnej úlohy požili nápoj s kofeínom a cukrom ju splnili nielen rýchlejšie, ale dokonca aj s menšou námahou v porovnaní s ľuďmi, ktorí takíto nápoj nepožili.

Výsledok sa dá prirovnať napríklad k behu. Predstavte si, že na trati stojíte s profesionálnym bežcom a máte si s ním dať preteky na 500 metrov. Bežec vás nielenže predbehne, ale v závere preteku nebude takmer ani len zadýchaný – narozdiel od vás.

Foto: pexels.com

Presne takto fungujú na náš mozog nápoje s obsahom kofeínu a cukru. Prekvapivé je to, že nápoje len s kofeínom, teda bez obsahu cukru alebo s náhradnými sladidlami, takýto účinok na mozog nemajú.

Ako hovorí hlavný autor štúdie, Josep M. Serra Grabulosa: “Naším hlavným zistením je, že kombinácia týchto dvoch látok zvyšuje výkonnosť mozgu, našu pozornosť, schopnosť sústrediť sa a krátkodobo zlepšuje i pamäť.” 

Partcicipantom vo výskume pritom bolo v nápoji podaných 75 gramov glukózy a 75 miligramov kofeínu. Skupinám, kde sa tieto výsledky nepotvrdili, bol podaný buď len kofeín alebo placebo.

Dôležité upozornenie na záver: v žiadnom prípade netvrdíme, že ide o “životabudič”, ktorý si môžete dopriať denne. Keď však budete vedieť, že inej pomoci niet, možno vám pomôže, keď si na výsledky tohto výskumu spomeniete.

Pozri aj: Neverte všetkému. Toto je 12 trikov, ktorými sa s nami náš mozog (nepekne) zahráva

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov