Niekedy si o sebe myslíme, že naša telesná schránka na tento život jednoducho nestačí.

Ledva sa odnesieme z nákupu s dvomi taškami potravín. No zrazu príde moment, keď sa v ohrození ocitne život  – náš alebo niekoho, kto je nám blízky. V takom momente, keď nás zasiahne vlna adrenalínu, dokáže ľudské telo a myseľ hotové zázraky a my ani nevieme, kde sa v nás toľká sila vôbec nabrala. Títo ľudia sú toho dôkazom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jim Sherman

Jim bol od narodenia slepý a rovnako aj jeho 84-ročná susedka. Jednej noci začul cez detskú vysielačku jej volanie o pomoc. Ukázalo sa, že jej dom bol v plameňoch. Neváhal ani sekundu, preliezol plot, dostal sa do domu a susedu vytiahol von, čím jej zachránil život.

Ken Jones

Prežiť lavínu je zázrak, no Ken ich prežil rovno dve. Po tom, čo sa mu podarilo z oboch lavín vyhrabať, sa mu podarilo samému dostať do niekoľko kilometrov vzdialeného mestečka. Dokázal to napriek tomu, že mal rozmliaždenú panvu a zlomenú nohu. Napriek traume sa muž zotavil a otvoril si vlastné fitnescentrum.

Juliane Koepcke

V roku 1971 mala Juliane len 17 rokov, keď spolu so svojou matkou nasadla na lietadlo smerujúce z Peru ponad Amazonku. Lietadlo však zasiahol blesk a to sa zrútilo do pralesa. Zomrelo všetkých 92 pasažierov, okrem Juliane. Bola ťažko ranená, no rozhodla sa, že sa vydá po prúde rieky v nádeji, že natrafí na ľudí, ktorí by jej pomohli. Krokodíly a iné nebezpečné tvory jej to však vôbec neuľahčovali. Napokon natrafila na loď a drevenú chatku a rozhodla sa, že tam ostane. Urobila dobre, pretože napokon ju tu predsa len našli a zachránili.

Anthony Omari

Anthony viedol spolu so svojou manželkou detský domov v Keni. Akoby nestačilo, že 37 detí malo neľahký život, domov musel čeliť útokom zlodejov. Jeden z útokov bol však obzvlášť brutálny. Omari bol v tom čase jediný dospelý muž v domove a musel sa postaviť niekoľkým mužom ozbrojeným mačetami a kladivami. Napriek tomu, že ho zasiahli do tváre, dokázal všetky deti ochrániť a pozamykať ich v izbách.

Tom Boyle

Tom sa stal svedkom toho, ako muž zrazil cyklistu a vláčil ho pod autom. Muž neváhal, vyskočil z auta a nadvihol to, pod ktorým ležal ranený cyklista, kým ho šofér, ktorý ho zrazil, spod auta vytiahol.

Tsutomu Yamaguchi

Tsutomu je považovaný za hrdinu, pretože v roku 1945, keď bola na Hirošimu spustená prvá bomba, ostal tam napriek vážnym popáleninám, dočasnej hluchote a slepote. Neskôr, keď sa vybral do Nagasaki, opäť sa ocitol na mieste, kde padla bomba a opäť prežil, napriek tomu, že v tom čase trpel zákalom, leukémiou a inými ochoreniami. Napriek všetkému, čím si muž prešiel, dožil sa veku 93 rokov.

Christina Simoes

Táto žena urobila všetko preto, aby ochránila svoje dieťa, keď v ich bloku vypukol požiar. Objala svoje 18-mesačné dieťa a vyskočila z tretieho poschodia. Utrpela vážne poranenie chrbtice, no ako zázrakom nemalo dieťa ani škrabanec.

Meureen Lee

Matka s dcérou boli na prechádzke neďaleko svojho domova v jednom americkom mestečku, keď dieťa napadla puma. Matka neváha ani sekundu a 40 kilovú pumu od svojej dcéry odtrhla, vzala dieťa do náručia a pred zvieraťom ušla.

Jacklyn H. Lucas

Vo svete práve zúrila vojna a na Jacklynovu jednotku zaútočili Japonci. Hodili ich smerom dva granáty, no namiesto toho, aby vzal nohy na plecia, Jacklyn si na granáty ľahol, aby ochránil svojich spolubojovníkov. Zázrakom prežil, no mal v tele 250 šrapnelov a podstúpil 26 operácií.

Desmond Doss

Desmond Doss slúžil v druhej svetovej vojne, no odmietal pri sebe nosiť zbraň. Spolubojovníci aj nadriadení si ho doberali, až kým nedošlo k bitke pri Hacksaw Ridge. Doss si zaumienil, že nebude zabíjať, ale zachráni toľko životov, koľko len dokáže. Aj keď sa zdalo, že jeho jednotke hrozí porážka a všetci sa stiahli, Desmond zostal a zachraňoval ranených. Práve vďaka tomuto hrdinskému činu napokon prežilo 75 vojakov.

Irena Sendler

Keď nacisti okupovali Poľsko, Irena nedokázala len nečinne znášať pohľad na ľudí trpiacich v getách. Pomáhala preto prepašovať Židov von za hranice geta a k rodinám, ktoré sa o nich postarali. Podarilo sa jej zachrániť 2 500 detí, keď ju napokon zajali, mučili a odsúdili na smrť. Záchranné jednotky však zasiahli práve včas, Irena prežila a zomrela v roku 2008, vo veku 98 rokov.

Shavarsh Karapetyan

Jedného dňa v roku 1976 sa tento muž stal svedkom toho, ako trolejbus s 92 cestujúcimi zišiel zo svojej trasy a vošiel priamo do ľadovej vody. Muž neváhal, ponoril sa do 10 metrov hlbokej vody, vykopol okno a začal ľudí vyťahovať von. Počas 20 minút sa ponoril 30 krát a zachránil 20 životov.

Pozri aj: Udusenie šatami či usmrtenie ryžou. Títo ľudia umreli skutočne maximálne bizarným spôsobom

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov