V nejednej motivačnej literatúre nájdete radu, že najdôležitejšie zo všetkého je ísť si za svojimi snami.

Táto žena si to vzala k srdcu a preto, aby si splnila svoj sen, bola ochotná urobiť zrejme naozaj čokoľvek. Napríklad sa takmer celý život vydávať za muža. Vlastným menom Margaret Ann Bulkley sa narodila 9. novembra v roku 1795, aj keď niektoré zdroje uvádzajú rok 1798. O jej súkromnom živote spred lekárskej kariéry sa o tom veľa nevie, narodila sa však Marry Ann Barryovej a Jeremiahovi Bulkleymu a mala dvoch súrodencov. Isté však je, že bola jednou z najodhodlanejších žien, aká kedy na tejto planéte žili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Margaret nemala ľahký život a keď rodinu opustil otec, presťahovala sa s matkou do Londýna. Tam spoznala lekárov Edwarda Freyera a Francisca Mirandu, ktorí sa stali jej mentormi a pomohli jej dostať sa na medicínu a získať tak potrebné vzdelanie. Aby však mohla medicínu vyštudovať a získať titul, musela preto niečo urobiť. Ženy to totiž v tých časoch nemali so vzdelaním až také jednoduché a Margaret sa musela vydávať za muža.

 Vytvorila si preto mužskú identitu a prijala strýkovo meno. Odvtedy si hovorila a vystupovala ako James Berry. Vďaka zženštilému vzhľadu a jemnému hlasu si však ľudia často mysleli, že James je ešte len chlapec v puberte a takmer ho kvôli tomu na medicínu ani neprijali. Tieto problémy ho sprevádzali ešte nejaký čas. Keď mal James ešte len 19 rokov, v jednom zo svojich listov sa vyjadril, že keby nebol ženou, vstúpil by do armády.

wikipedia.org

Margaret musela často klamať o svojom narodení aj o predošlom živote, nie je preto žiadnym prekvapením, že sa zdroje v údajoch o tejto osobe rozchádzajú. Hovorí sa, že Margaret Ann bola ešte ako dieťa zneužitá, následkom čoho otehotnela. Dievčatko menom Juliana rodina vydávala za mladšiu sestru Margaret Ann, na tele Jamesa Barryho sa však údajne našli strie a stopy, ktoré majú tehotenstvo dokazovať.

Po ukončení štúdia vstúpil James do britskej armády ako zdravotník a neskôr pomáhal aj na sále chirurgom. V roku 1815 sa presťahoval do Afriky, konkrétne do Kapského mesta. Tu začal James žať väčšie úspechy, snažil sa preskúmať byliny v Afrike a nájsť tak prírodnú liečbu na syfilis. Zároveň tu však v roku 1826 prvýkrát úspešne vykonal cisársky rez a pomohol priviesť na svet zdravého chlapca, ktorý dostal svoje meno práve po ňom. V tom čase sa pritom anestetiká ani dezinfekcia ešte v medicíne nepoužívali.

Margaret Ann Bulkley – Cette femme s'est fait passer pour un homme toute sa vieMargaret Ann Bulkley est la première…

Gepostet von Le Salon des dames am Dienstag, 2. Januar 2018

V roku 1828 sa James presunul na Maltu, kde pomáhal ľuďom bojovať s epidémiou cholery. Práve to mu pomohlo získať významné ocenenie od britskej armády. Vďaka povýšeniu následne veľa cestoval a navštívil krajiny ako Jamajka či Maurícius. Neskôr sa presťahoval do Kanady, kde bojoval za lepšie podmienky pre vojakov, ale aj chorých. Zvláštne je, že napriek svojmu povolaniu si James udržiaval od ľudí odstup, na svojho pudlíka menom Psyche však nedal dopustiť.

V roku 1959 musel James kvôli podlomenému zdraviu odísť do dôchodku. Vrátil sa do Londýna, kde v roku 1965 zomrel na dyzentériu. Tesne po Jamesovej smrti sa prevalila aj jeho identita, keď ho pomocníčka prezliekala do pohrebného rúcha a všimla si, že James má ženské telo. Mnohí jej však nechceli veriť, rozhodla sa preto, že príbeh nechá uverejniť v médiách.

Pozri aj: Medicína bola v minulosti skutočnou nočnou morou. Takto vyzerali prvé pokusy v oblasti plastickej chirurgie

wikipedia, embryo
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov