Ilustračná foto: Unsplash

Niekedy sa to ani inak vysvetliť nedá.

Ako píše portál Insider, samotný pojem atraktivita je veľmi zvláštny. Hoci občas nemá logiku, niektorí ľudia nás jednoducho priťahujú, zatiaľ čo iní nie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pri základnej definícii toho, čo nás priťahuje, si určite každý predstaví zmes všeobecne príťažlivých čŕt, chemických reakcií, špecifickej osobnosti či rôzne prvky správania. Pokiaľ sa ale pojem atraktivita berie biologicky, existuje niekoľko vysvetlení, čo presne nás k človeku priťahuje.

#1 Vôňa

Podľa štúdií sa zistilo, že ženy s určitými vôňami sú pre mužov atraktívnejšie. Najatraktívnejšie boli tie, ktorých telá vyžarovali vysokú hladinu estrogénu a nízku hladinu progesterónu. Tento pomer hormónov naznačuje vysokú plodnosť žien, takže je pochopiteľné, že muži považujú ženy s týmto pomerom za atraktívnejšie. 

Foto: Unsplash

#2 Životospráva

To, čo jeme, môže mať tiež vplyv na to, akí atraktívni sme. Štúdia z roku 2017 zistila, že ženy veľmi priťahuje pot muža, ktorý konzumoval stravu s vysokým obsahom nespracovaných zložiek.

Naopak, muži, ktorí mali v strave rafinovanejšie sacharidy ako cestoviny a chlieb, veľmi nepochodili. Vedci tým dospeli k záveru, že keď sa stravujeme zdravo, tak aj voniame zdravo a to je dôvodom, prečo potom priťahujeme viac ľudí.

#3 Plodnosť

Pre ľudí je biologicky príťažlivejšie telo v stave schopnej plodnosti. Štúdia spred niekoľkých rokov zistila, že ženy s nízkou hladinou progesterónu a vyššou hladinou estrogénu mužov veľmi priťahujú. Celkovo tak považujú ženské tváre a hlasy za príťažlivejšie, pokiaľ sú plodné.

#4 Hormóny

Niektoré výskumy naznačujú, že naša hormonálna rovnováha môže mať vplyv na to, ako vnímame príťažlivosť. Napríklad mužov s vysokou hladinou testosterónu môžu viac priťahovať ženy so ženskejšími črtami – napríklad veľké oči, vysoké obočie a malá čeľusť. 

Foto: Unsplash/Khamkéo Vilaysing

Zatiaľ čo testosterón a estrogén sú charakterizované ako mužské a ženské, oboje zohrávajú svoju úlohu pri oboch pohlaviach. Testosterón napríklad zvyšuje libido skoro u každého. 

#5 Pozitívne vlastnosti

Ak je niekto milý, skutočne ho to môže zatraktívniť. Štúdia ukázala, že spájanie pozitívnych povahových vlastností s niekoho fotografiou dopadlo tak, že ľudia ohodnotia tieto osoby ako lepšie vyzerajúce. 

Altruistické správanie je tiež atraktívne, pravdepodobne preto, že to bola jedna z vlastností, ktorú naši predkovia u partnera uprednostňovali. 

#6 Hlas

Jedna štúdia zistila, že ženy uprednostňujú mužov s hlbokým hlasom, najmä tesne pred začiatkom ovulácie. Mohlo by v tom byť niečo biologicky prirodzené, pretože hlbšie hlasy nielen súvisia s produkciou zdravších detí, ale vo voľnej prírode je tento znak spojený aj so silou.

Podľa inej štúdie boli ľudia, ktorí uvádzali, že sú sexuálne skúsenejší a sexuálne aktívnejší, hodnotení ako osoby s atraktívnejšími hlasmi.

pexels.com

#7 Viac hormónov

Láska sa rodí vďaka niekoľkým hormónom. Prvým z nich je napríklad dopamín, hormón odmeny. Ten sa uvoľňuje počas niečoho, vďaka čomu sa cítime dobre (napríklad trávenie času s blízkymi či sex). Norepinefrín sa tiež uvoľňuje počas sexuálneho napätia a s pomocou dopamínu extrémne dvíha libido.

Príťažlivosť je tiež spojená s vyššou hladinou serotonínu, hormónu šťastia. Ukázalo sa, že fyzický kontakt zas zvyšuje hladinu oxytocínu (hormón lásky). Je teda jasné, že keď budete s niekým tráviť viac času, budete si užívať jeho spoločnosť a viac sa ho budete dotýkať, budete sa tým viac cítiť priťahovaní. 

#8 Podobnosť

Veda dokazuje, že nás priťahujú ľudia, ktorí sú nám podobní – fyzicky aj osobnostne. Napríklad výskum od St Andrews ukázal, že nám prídu atraktívne vlastnosti, ktoré mali naši rodičia, keď sme sa narodili, ako napríklad farba očí. Môže to byť preto, že ich považujeme za našich prvých opatrovateľov a spájame pozitívne pocity s ich vlastnosťami. 

pexels.com

#9 Odlišná imunita

Imunita a protilátky môžu ľudí priťahovať. Pokiaľ ide o reprodukciu, odlišné protilátky znamenajú zachovanie druhu. Napríklad hlavný histokompatibilný komplex (MHC) je súčasťou imunitného systému, ktorý pomáha bunkám rozpoznávať cudzie molekuly. Prečo to tak ale je?

Ak sa MHC výrazne líši od vášho partnera, znižuje sa tým riziko párenia s niekým, s kým ste v príbuzenskom vzťahu, a zvyšuje sa genetická variabilita každého potomka, ktorého máte – čo znamená, že je pravdepodobnejšie, že bude zdravší a s lepším imunitným systémom. 

#10 Životné obdobie

Ako ľudia dospievajú, majú tendenciu stať sa selektívnymi. To vám môže pomôcť pri hľadaní partnera, pretože je pravdepodobnejšie, že viete, čo chcete, a čo je pre vás dôležité. Naše životné obdobie je preto veľmi dôležitou súčasťou pojmu atraktivita, a vďaka nemu sa tiež stále mení.

#11 Chuť pri bozkávaní

 Bozkávanie totiž stimuluje uvoľňovanie oxytocínu a chuť druhého človeka pomáha aj pri biologickej príťažlivosti.

„Hlavný histokompatibilný komplex je rozoznateľný na základe telesného pachu, takže pobozkaním a ochutnaním niekoho dá príležitosť posúdiť, ako je vám biochemicky podobný alebo odlišný,“ povedala Sarah Johns, odborníčka na ľudskú reprodukciu a evolučnú psychológiu na univerzite v Kente, pre denník The Independent.

insider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov