Foto: pixabay.com

Hovorí sa, že bez chémie to nie je ono.

Čo to však znamená? Existuje na lásku nejaký recept alebo vzorec? Zrejme nie a pravdepodobne je zamilovanie sa len vecou náhody. Pokiaľ však ide o pravú lásku, o takú, čo pretrvá, je nevyhnutné, aby jej súčasťou bola aj chémia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak by sme sa vyjadrili v termínoch psychológie, pravá láska je to, čo navodí v oboch partneroch „pocit gestaltu“. Čo to znamená? Znamená to, že celok poskladaný z častí je lepší, ako jednotlivé časti samostatne. Pravá láska je, keď na vás neplatia pravidlá matematiky a jedna a jedna nie sú dve, ale nekonečno. Aby ste stav gestaltu dosiahli, je potrebné, aby sa vo vzťahu spojili tri druhy chémie. Aké?

Fyzická

Jeden zo základných komponentov lásky je fyzická príťažlivosť. Láska vzniká často práve na jej základe a niekedy môže pohltiť všetko ostatné. Je zodpovedná za prebdené noci a medzi dvoma ľuďmi pôsobí ako magnet. Aby však bola láska skutočná, fyzická príťažlivosť nemôže byť to jediné, čo drží dvoch ľudí pokope, prítomné musia byť aj ďalšie dva komponenty. Pre toho, kto túži po láske, je vzťah založený len na fyzickej príťažlivosti ako hasenie smädu slanou vodou. Spočiatku sa zdá, že smäd uhasí, no napokon stačiť nebude a človeka to bude len ničiť.

Foto: unsplash

Intelektuálna

Intelektuálna chémia je príznačná pre ľudí, ktorí sa dokážu rozprávať celé hodiny. Takí ľudia sa navzájom mentálne stimulujú a konverzácia je úplne plynulá, bez prekážok. Takíto ľudia si rozumejú a ak nájdete niekoho, s kým pocítite intelektuálnu chémiu, je to ako nájsť domov v mysli iného človeka. V takom prípade je mlčanie pohodlné a ticho medzi vetami nevyvoláva úzkosť, práve naopak, to všetko dopĺňa neverbálna komunikácia a je to maximálne prirodzené. Avšak ani intelektuálna chémia sama o sebe nestačí na to, aby to bola pravá láska.

Foto: unsplash

Spirituálna

Spirituálna chémia vzniká medzi ľuďmi, ktorí si rozumejú na vyššej úrovni, na úrovni, ktorej sa hovorí transcendentálna. Súčasťou takejto chémie môžu síce byť názory a viera, ale siaha to ešte o niečo ďalej. K spirituálnej chémii dochádza vtedy, keď dvaja ľudia nazerajú na svet cez rovnaký existenciálny priezor, majú rovnaké názory, postoje a vyznávajú rovnaké hodnoty, a to priateľstvo, lásku a vernosť. V takomto prípade je s partnerom doma nie len vaša myseľ, ale aj vaše srdce. Viete, že máte v partnerovi oporu a istotu, že vás neopustí, keď sa niečo udeje, ale bude spoločne s vami hľadať riešenie.

Spojením týchto troch častí vzniká celok, ktorý je lepšie ako samostatné časti. Takýmto spojením vzniká pravá láska.

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov