Internetové diskusie sú samostatný svetom, kde ľudia často využívajú možnosť anonymného vyjadrenia.

Fóra a diskusie na internete často nevyžadujú od užívateľov informácie ako sú vek, pohlavie či meno. Pokiaľ človek nemusí vyzradiť svoju identitu, zapojí sa do diskusie oveľa radšej. Ak jeho názory ľudia odsúdia, nebudú súdiť práve jeho, ale jeho internetovú identitu. Tá sa z diskusie odpojí, zlé reči zo seba strasie a vráti sa do reality ako niekto úplne iný.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno práve to je dôvodom, prečo sú internetové diskusie neraz plné drsných názorov a vyjadrení, ktoré by v skutočnom živote človek nemal odvahu vypustiť. Aj diskusia na tú najviac banálnu tému sa môže zvrtnúť na vzájomné urážanie sa a osočovanie. Pri citlivejších témach sú diskusie neraz už neprístupné.

Viete, aká téma sa v dlhých diskusiách vyskytne takmer určite?

Godwinov zákon tvrdí, že čím je internetová diskusia dlhšia, tým je pravdepodobnejšie, že sa v nej objaví prirovnanie k Hitlerovi či k nacistom. To znamená, že nezávisle od toho, aká je počiatočná téma diskusie, čím je diskusia dlhšia, tým je viac pravdepodobné, že skôr či neskôr niekto spomenie Hitlera alebo použije prirovnanie k nacistom.

unsplash.com

Godwinov zákon nie je tak celkom modernou novinkou, pretože ho autor, Mike Godwin, prvýkrát vyslovil už v roku 1990. Spočiatku sa týkal len špecifickej diskusnej skupiny, dnes sa však týka akéhokoľvek diskusného vlákna, online diskusie či konverzácie.

Na niektorých stránkach platí, že ktokoľvek spomenie Hitlera, nacistov a nacistický režim, z diskusie bude vykázaný. Neraz sa takéto diskusné vlákna dokonca aj uzavrú a nie je možné viac do nich prispievať, alebo sa celkom vymažú. V niektorých prípadoch sa však na Godwinov zákon a možnosť uzavretia diskusie odvolávajú tí, ktorí chcú mať pravdu a posledné slovo. Ak chcú oponenta v diskusii umlčať, spomenú Hitlera, aby sa diskusia uzavrela a oponent im nemohol viac protirečiť.

unsplash.com

Godwinov zákon už od svojho vzniku čelil nemalej kritike napriek tomu, že nejde o zákon v pravom zmysle slova, ale skôr o štatistiku. Godwin sa však bráni a tvrdí, že jeho cieľom bolo donútiť ľudí zamyslieť sa nad tým, či je naozaj správne využívať prirovnania k Hitlerovi a k nacistom v každodennom živote v rámci diskusií.

Všimli ste si niekedy v diskusných fórach platnosť Godwinovho zákona aj vy?

Pozri aj: Mal iba jeden semenník a nevedel šoférovať. Toto je 8 bizarných zaujímavostí o Adolfovi Hitlerovi, ktorým nebudete chcieť uveriť

wikipedia, urbandictionary
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov