Nebude to len tým, že naši starí rodičia nevedeli, čo je to internet a fast food.

Ako sa hovorí, menej je niekedy viac. Naši starí rodičia žili na miestach, ktoré ešte neboli tak rozvinuté, ako dnešné mestá a obce. Nemali mobily, počítače a mnohí ani televízie. Všade sa museli dostať len pomocou máp, nakoľko GPS zariadenia ešte neexistovali. Samozrejme sa tam museli dopraviť na autách, ktoré dnes považujeme za veterány, v ktorých si dlhé cesty nevieme predstaviť. Naši starí rodičia taktiež nemali kreditné karty, mikrovlnné rúry, klimatizácie, či domáce kino. No napriek tomu boli nielen zdravší, ale aj šťastnejší. Alebo práve vďaka tomu? Toto je zoznam 6 vecí, ktoré robil naši starí rodičia úplne inak, ako naša dnešná generácia.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Boli oveľa viac fyzicky aktívni

Fyzická aktivita našich starých rodičov pred niekoľkými desiatkami rokov a fyzická aktivita dnešnej generácie je naozaj neporovnateľná. Naši starí rodičia chodili na väčšinu miest pešo, zatiaľ čo my si život bez pohodlnej dopravy už nedokážeme ani len predstaviť. Takisto chodili na dlhé prechádzky a väčšina z nich pracovala manuálne. Nevyhýbali sa ani domácim prácam, či práci na záhrade.

#2: Ich život bol jednoduchší

Viete si predstaviť život bez internetu, Facebooku, Instagramu, či iných sociálnych sietí? Naši starí rodičia by si nedokázali predstaviť život s nimi. Samozrejme, má to aj výhody, môžete byť v kontakte so svojimi blízkymi, ktorí žijú napríklad v zahraničí. Nevýhodou však je, že kvôli mobilu a tomu, že ste nonstop online každý očakáva, že mu na čokoľvek odpoviete ihneď. Ak s tým však nie ste stotožnení, môže vás do dostávať do stresujúcich situácií, kedy by ste si napríklad cez víkend najradšej oddýchli, no viete, že vaši klienti či zákazníci jednoducho nepočkajú, pretože musia mať všetko ihneď.

#3: Jedli oveľa zdravšie

Určite viete, že jedlá, ktoré sú dnes bežne dostupné v potravinách, sú plné nezdravých konzervantov, chemikálií a „éčiek“, ktoré sú pre ľudský organizmus absolútne neprirodzené a škodlivé. Naši starí rodičia sa však prevažne stravovali tým, čo si vypestovali a dochovali sami. Niet divu, že ich zdravie bolo oveľa pevnejšie, než to naše.

pixabay.com

#4: Neboli závislí na technológiách

Viete si predstaviť týždeň bez svojho smartfónu, notebooku, tabletu či televízie? Ak po ničom inom, ako po živote bez nich netúžite, iní ľudia vás pravdepodobne považujú za „čudného“. Väčšia časť spoločnosti je totiž od týchto technológií závislá. Naši starí rodičia však poznali len osobný kontakt, čo znamenalo, že mali oveľa viac priestoru na zábavu, na smiech a na šťastie.

#5: Prešli si skutočnými starosťami

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo vás babička vždy privíta s úsmevom na tvári a s takou obrovskou radosťou? Je to práve preto, že vaši starí rodičia si s veľkou pravdepodobnosťou museli prejsť všetkými hrôzami 2. svetovej vojny a taktiež všetkým, čo nasledovalo po nej. Strach, chudoba či strata najbližších ľudí sú pravým dôvodom, prečo naši starí rodičia považujú aj „maličkosti“ za obrovské veci.

#6: Mali záľuby a koníčky

Váš starý otec možno dodnes miluje pravú rybačku pri rybníku či prácu s drevom  a babičke robí dodnes radosť vyšívanie či štrikovanie. Sú to práve tieto záľuby a zručnosti, ktoré z nich robia takých ľudí, akými sú dnes. Nech sa už budete venovať akýmkoľvek činnostiam, ktoré sú dnes považované za „staromódne“, určite vám dajú viac, ako hranie hier prostredníctvom virtuálnej reality, či ničnerobenie.

Pozri aj: VNUČKA SA SVOJEJ STAREJ MAME PRIZNALA, ŽE JU JEJ MANŽEL PODVÁDZA. REAKCIA BABIČKY VÁS PRINÚTI ZAMYSLIEŤ SA NAD ŽIVOTOM

psych.sk (Henrieta Balázsová), lifeadvancer
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov