Vedci dokážu vysvetliť takmer čokoľvek, dokonca aj takéto záhadné ľudské správanie.

Pomysleli ste si o sebe niekedy, že vaše správanie je zvláštne? Ak vás fascinuje myseľ ľudí trpiacich nejakou psychickou poruchou, sériových vrahov, alebo počas zaspávania často pociťujete trhnutie, nemajte obavy, nie ste v tom sami. Podobných ľudí je dokonca toľko, že vedci sa rozhodli tieto typy správania sa objasniť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Chuť niekoho alebo niečo uhryznúť

Viacero ľudí má chuť niekoho alebo niečo uhryznúť, ak sa im daný objekt zdá milý. Väčšinou ide buď o niekoho, kto nás fyzicky priťahuje, alebo tiež o zvieratá a o deti. Existujú dva hlavné dôvody, prečo toto nutkanie pociťujete.

Prvým možným vysvetlením je, že ak sa vám niečo naozaj páči a pohľad na to vo vás vyvoláva radosť, vaše telo zaplaví dopamín – presne ako keď konzumujete nejakú skutočne delikátnu potravu. Mozog si preto tento proces spája s jedlom a vášmu telu vyšle signál, aby ste objekt, na ktorý sa práve pozeráte, zjedli.

Druhé možné vysvetlenie sa odvoláva na „zvierací“ pôvod človeka a hovorí o tom, že mnoho cicavcov považuje jemné hryzenie za spôsob budovania dôvery a istý spôsob zbližovania sa. Vedci zastávajúci túto teóriu sú teda presvedčení, že v tomto prípade ide o pozostatky inštinktívneho správania sa.

medicaldaily.com

Fascinácia osobami vykazujúcimi psychopatické správanie sa a sériovými vrahmi

Ak by ste niekedy chceli nahliadnuť do mysle psychopata, či sériového vraha, taktiež nie ste sami. Práve naopak, táto téma je pre ľudí veľmi atraktívna, čo využíva aj filmový priemysel. To je dôvodom, prečo sa neustále natáčajú nové a nové seriály, filmy či dokumenty o konaní psychopatov a vrahov. Odborníci na túto oblasť nám opäť ponúkajú dve vysvetlenia.

Tým prvým je podľa psychológov jednoducho túžba uniknúť zo života, ktorý žijeme. Mnoho ľudí totiž často prepadne pocit opustiť vychodené koľaje a zažiť niečo extrémne vzdialené od nášho vlastného sveta. Samozrejme to neznamená, že sa stanete psychopatom alebo sériovým vrahom, ale literatúra či filmy zobrazujúce týchto ľudí vám dávajú pocit na chvíľu sa do nich „prevteliť“ a pozrieť sa na svet úplne inými očami.

Iné vysvetlenie ponúka forenzný psychológ J. Reid Maloney, ktorý tvrdí, že psychopatov a vrahov považujeme za istý druh dravcov a informácie o nich v nás prebúdzajú pôvodné zvieracie inštinkty, čo nás spája s našou vnútornou zvieracou podstatou, a to bez toho, aby sme museli podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo.

pixabay.com

Pocity trhnutia počas zaspávania

S trhnutím sa celého tela počas zaspávania má už pravdepodobne skúsenosť naozaj každý. Pravdou je, že oficiálne vedecké vysvetlenie tohto fenoménu zatiaľ neexistuje, no k dispozícii máme viaceré viac, či menej vedecké dohady.

Jedným z najjednoduchších a najviac pravdepodobných vysvetlení je to, že spomínané trhnutia sú dôsledkom toho, že všetky nervy a svaly sa uvoľňujú a prechádzajú do relaxačného režimu. Práve tento prechod môže byť veľakrát sprevádzaný niekedy nie príliš príjemným trhnutím.

Druhé možné vysvetlenie sa opäť odvoláva na evolúciu človeka a siaha až do doby, kedy bol človek lovcom. Pri love si nemohol dovoliť zaspať, nakoľko by ho niekto mohol napadnúť a mnoho vedcov je presvedčených, že trhnutie sa pri zaspávaní je pozostatkom obranného mechanizmu, ktorý si pračlovek – lovec, vybudoval. Zaujímavým dôkazom tohto vysvetlenia je fakt, že vo väčšina ľudí trhnutia nepociťuje, keď zaspáva sama, ale len vtedy, ak je v blízkosti nejaká ďalšia osoba, teda potenciálna hrozba.

Pozri aj: AK VÁS NIEKEDY TESNE PRED ZASPATÍM TRHNE A PREBUDÍTE SA, MALI BY STE VEDIEŤ TOTO

psych.sk (Henrieta Balázsová), learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov