Vďaka svojej nezvyčajnosti si vyslúžila prezývku „The Ohio Bigfoot Lady“.

Ešte aj v súčasnosti sa na ľudí s výraznými odlišnosťami hľadí cez prsty. Či už máte tetovania, obrovské nohy alebo jazvy, môžete si byť istí, že sa za vami na ulici niekto otočí. Kedysi však takí ľudia slúžili ako cirkusová atrakcia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Medzi ľudí s neľahkým osudom patrila aj Fannie Millsová, ktorá sa narodila v roku 1860 v Anglicku. Krátko po jej narodení však jej rodičia emigrovali do Ohia v Amerike. Už v útlom detstve sa u nej začali objavovať príznaky Nonne- Milroy syndrómu. Ide o dedičné ochorenie, tzv. lymfedém, teda poruchu lymfatického systému. Ochorenie postihuje najmä dolné končatiny, hromadí sa v nich tekutina a vzniká tak enormný opuch. Tento typ lymfedému je nesmierne vzácny, postihuje najmä ženy a doteraz bolo v medicíne zaznamenaných len približne 200 prípadov.

Niet sa teda čo čudovať, že Fannie bola pre ľudí senzáciou. Bola to drobná žena, vážila údajne len 52 kilogramov, no jej nohy narástli do skutočne obrovských rozmerov. Väčšina obchodov ponúka najväčšiu obuv vo veľkosti číslo 16, čo je na európske pomery číslo 48. Fannie však potrebovala topánky o cca polovicu väčšie.

Samozrejme, každú obuv jej museli vyrobiť na mieru a hovorí sa, že namiesto ponožiek nosila na nohách obliečky na vankúše. Fannie to skutočne nemala ľahké, nedokázala chodiť sama a živiť sa musela tým, že slúžila ako atrakcia v Bowery múzeu v New Yorku. Keď sa tam vybrala, musela ju sprevádzať jej priateľka Mary Brown, ktorá bola zároveň aj jej opatrovateľkou.

Fannie vďaka svojmu zjavu priťahovala množstvo pozornosti a čoskoro bola jej podobizeň rozvešaná na plagátoch po celom meste. Možno ste si pomysleli, že jej milostný život iste neprekvital. Predpokladali to mnohí a ľudia túžiaci po senzácii sa rozhodli, že zasiahnu. Bola vypísaná odmena vo výške 5 000 dolárov a získať ju mal muž, ktorý by bol ochotný vziať si dámu s veľkými nohami za ženu.

wikimedia.org

Ktokoľvek, kto chcel Fannie vidieť musel zaplatiť a aj keby ste si to možno neboli mysleli, nápadníci sa len tak hrnuli. Odchádzali však sklamaní, pretože ponuka bola len reklamným ťahom. Fannie už totiž bola vydatá, zhodou okolností za brata svojej priateľky, Williama Browna. Ten sa s ňou oženil bez toho, aby mu za to musel ktokoľvek platiť. Niektoré fámy však tvrdia, že Fannie sa naoko vydala za istého Theodora Griffina.

Nanešťastie, osud sa s Fannie opäť nepekne zahral. V múzeu zarábala na vtedajšie pomery skutočne dobre, jej rodinný život však už taký šťastný nebol. V roku 1887 porodila Fannie mŕtve dieťatko a od tých čias sa jej zdravie rapídne zhoršovalo. V roku 1892 dokonca úplne prestala vystupovať a vrátila sa s Williamom do Ohia.

Nanešťastie, slávna dáma s veľkými nohami zahynula na zdravotné komplikácie ešte v tom istom roku.

Pozri aj: Generál Butt Naked: Jeden z najzvrátenejších ľudí, akí kedy chodili po svete. Jedol srdcia detí a bojoval zásadne nahý

thehumanmarvels, wikipedia, showhistory
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov