Foto: Photo by Victor Freitas from Pexels

Šťastie má mnoho podôb.

Túži po ňom každý z nás, no presne ho definovať je prakticky nemožné. Psychológovia sa však zhodujú na tom, že šťastie by sme mohli rozdeliť na 8 typov, ktoré sa ešte následne dajú rozdeliť do 3 hladín šťastia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mali ste už možnosť zažiť všetky? Tento výstižný prehľad priniesol portál The Learning Mind.

Základná hladina šťastia 

#1 Hrdosť

Je skvelý pocit dosiahnuť niečo, po čom sme už dlho túžili. Tento pocit je väčšinou automaticky sprevádzaný hrdosťou, ktorú považujeme za prvý typ šťastia. 

#2 Vzrušenie 

Určite ste už niekedy zažili ten pocit, keď ste sa na niečo veľmi tešili, alebo keď vás nejaký nápad veľmi nadchol a začali ste okamžite pracovať na jeho realizácii. Vzrušenie je druhým typom šťastia.

#3 Radosť

Pocit, ktorý zažil naozaj každý. Radosť má množstvo podôb a môže ju spôsobiť ako niečo obrovské, čo sa do nášho života zapíše navždy, no tak aj úplná drobnosť – napríklad keď sa ráno prebudíme do slnečného dňa či vôňa kávy. 

#4 Humor 

Dobrý vtip alebo niečo humorné nám dokáže vždy zdvihnúť náladu. Určite preto platí, že ak sa obklopíte veselými ľuďmi, aj váš život bude šťastnejší. 

Photo by Helena Lopes from Pexels

Stredná hladina šťastia

#5 Optimizmus

Keď uveríte tomu, že ste magnetom na skvelé veci, skutočne si ich do svojho života pritiahnete. Aj optimizmus sa preto považuje za jeden z typov šťastia.

#6 Vďačnosť

Vyčleniť si každý deň 5-10 minút na to, aby sme sa v duchu poďakovali za veci, za ktoré sme vďační, je naozaj skvelým mentálnym cvičením, pri ktorom pocítite povznášajúci pocit šťastia. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Najvyššia hladina šťastia

#7 Láska

Kto už niekedy bol zamilovaný, pochopí to a ďalšie slová tu nie sú potrebné. Láska je jednoducho jednou z najvyšších foriem šťastia. Treba však dodať, že láska má mnoho foriem a podôb, nemusí ísť len o tú partnerskú. 

#8 Naplnenie

Lepšieho pocitu zrejme niet. Ide o moment, kedy si uvedomíte, že ste v živote dosiahli presne to, čo ste dosiahnuť chceli, a že ste presne tam, kde byť chcete. Pocit naplnenia sa preto považuje za najvyššiu formu šťastia. 

learningmind
Šéfredaktorka portálu Psych a človek, ktorý miluje svoju prácu a dobrú kávu.
Uložiť článok

Viac článkov