Áno, aj mne to trvalo veľmi dlho, kým som pochopila, že mrhám svojím životom.

Áno, aj ja som sa bála vykročiť na novú cestu. Bála som sa, že to nikdy nedokážem. Bála som sa, že zlyhám. BÁLA SOM SA ZMENY!

Chcem v Tebe vzbudiť túžbu, znova si užívať život plnými dúškami. Túžbu objavovať nové veci, zažiť nové zážitky, smiať sa naplno. Stačí iba odhodlanie, dokáž sama sebe, nie druhým, že si silnejšia ako tá mrcha. Zakrič z plným pľúc a pošli ju kade ľahšie. Áno, presne tam.

Nenechaj sa manipulovať, nenechaj sa oberať o život. Každý z nás dostal dar, dar života. Nezahadzuj túto šancu len kvôli nejakému číslu na váhe, kvôli blbým trendom, kvôli slim džínsom alebo nebodaj kvôli niekomu, kto ti povedal, žeby si mala schudnúť! Toto je tvoja šanca, chop sa jej a splň si všetky svoje sny. Teraz si slabá, nemáš dostatok síl ani sa usmiať, nie ešte aby si dokázala veľké veci. Začni pomaličky, ale hlavne ZAČNI hneď TERAZ!

Nevadí, ak zakopneš. Nevadí, ak zapochybuješ. No pokračuj. Pokračuj ďalej a nedaj sa. Predstav si, čo všetko môžeš získať, ak sa nevzdáš. Ona nezmizne zo dňa na deň, ani z roka na rok. V prvom rade sa musíš začať vedieť brániť. Druhí Ti v tomto nepomôžu a to veľmi dobre vieš, môžu Ti vravieť všetky motivačné reči. No keď si ich povieš Ty sama a budeš im veriť, zmení sa to. Na každú zlú myšlienku si priprav poriadny argument. Toto osobne pomáha najviac. Taktiež si uvedom, že myšlienka NIE JE REALITA!!!

Foto: Photo by DAVIDCOHEN on Unsplash

Takto sa začína nová cesta, buduj si svoju novú vlastnú cestičku, kde bude na každom kroku SEBALÁSKA. Základný kľúč ako poraziť poruchy príjmu potravy. Prestali sme sa mať radi, prestali sme si vážiť naše telo. Prestali sme si vážiť jedinú vec, ktorú si za peniaze nekúpiš a to je ZDRAVIE. Zdravie máme iba jedno, prečo si ho ničiť dobrovoľne sami sebe ? Ja som si v najhorších fázach priala umrieť. Bolo mi jedno, že mám dar toho, že moje telo je zdravé. Tak ako prišla túžba znova žiť, objavovať, smiať sa, prišiel aj pocit vďaky môjmu telu.

Moje telo je neuveriteľne silné, zvládlo podstate prežiť z ničoho. Zvládlo cvičiť, i keď nemalo energiu. Teraz si oddeľ svoju myseľ od svojho tela. Prejav empatiu voči fyzickej stránke svojho JA. Keď som sa pozrela na problém z tejto stránky, začali mi stekať po tvári slzy. Prišlo mi ľúto môjho tela, no nielen ľútosť, cítila som pokoru. Pripadala som si ako hlupák. V tej chvíli som sa úprimne ospravedlnila svojmu telu.

Dúfam, že aj tieto riadky Ti pomôžu, aby si dokázala urobiť ten prvý krok. Jeden jediný krok, jedno jediné rozhodnutie a TY môžeš začať nový život.

Zlatko, myslím na Teba. Posielam Ti silné objatie. Ukáž v sebe tú silu ženy.

Autorka článku: Bronislava Veľká


Pozn. redakcie: Znenie textu je pôvodné a príbeh nebol pre zachovanie autenticity redakciou nijakým spôsobom upravený ani editovaný. 


Pri liečbe PPP pomáha aj písanie. Ak sa chcete vypísať z toho, čo prežívate, svojím príbehom môžete zároveň ukázať ostatným, že v tom nie sú sami a môžete tým tiež prispieť k uvedomeniu, čo PPP skutočne znamenajú. Napíšte nám na [email protected] a my váš príbeh (anonymne alebo pod menom) zverejníme na blogu Chuť žiť za spolupráce so Psych.sk. Ďakujeme.

Pozri aj: Projekt Chuť žiť: „V náručí klamlivej krásy.“ Skutočný príbeh dievčaťa trpiaceho anorexiou, z ktorého vás zamrazí

Projekt Chuť žiť sa venuje poruchám príjmu potravy (PPP), respektíve anorexii a bulímii. Cieľom projektu Chuť žiť je vyvolať diskusiu a vrátiť PPP do povedomia, lebo je to vážna, aktuálna téma, ktorú treba riešiť.
Uložiť článok

Viac článkov