Dokázali by ste sa so svojou polovičkou podeliť o posledný kúsok pizze?

Možno ste už niekedy mali pocit, že váš partner sa zaujíma viac o vaše jedlo, než o vás. Aké emócie vo vás vyvolalo to, keď vám “uštipol” z niečoho, čo ste mali na tanieri? Možno vás to prekvapí, ale o vašom vzťahu to vypovedá viac, než by ste čakali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Žijeme v dobe, kedy prakticky neexistuje niečo, čo by vedci ešte nepreskúmali. Preto vás asi nezaskočí, že odborníci sa rozhodli pozrieť aj na to, čo o vašom vzťahu vypovedá delenie sa o vaše jedlo.

Štúdia vykonaná pod vedením Proceedings of the Royal Society, Biological Sciences zistila, že ak sa o svoje jedlo dokážete so svojou polovičkou (dobrovoľne) podeliť, je to mimoriadne dobrým znamením.

Ukázalo sa totiž, že delenie sa o jedlo s partnerom vyplavuje do tela oxytocín, teda hormón, ktorý sa často spája napríklad s procesom vytvárania väzby matky s dieťaťom.

Tento hormón je teda prítomný len v obzvlášť pevných vzťahoch – či už rodinných, partnerských či priateľských.

Vedci pri tejto štúdii pozorovali šimpanzy. Pri ich skúmaní sa jasne preukázalo, že úroveň produkovaného oxytocínu u nich výrazne vzrástla, keď sa s inými šimpanzmi podelili o jedlo.

pexels.com

Tiež sa potvrdilo, že pocit odmeny sa dostavil ako u šimpanza, ktorý jedlo daroval, tak aj u šimpanza, ktorý jedlo prijal. Rovnaký vzorec bol však zaznamenaný aj u iných cicavcov.

Ako uvádzajú autori štúdie: “Nedávne zistenia dokazujú, že popri ľuďoch vytvárajú silné sociálne väzby aj iné cicavce. Tieto väzby sú sprevádzané vysokou mierou kooperatívneho správania sa, medzi ktoré patrí napríklad aj zdieľanie potravín. Zaujímavé pritom je, že ľudia či zvieratá, ktoré udržiavajú takéto vzťahy, majú spravidla viac potomkov.”

Vyzerá to teda tak, že ak chcete svoj vzťah utužiť, podeliť sa o svoje jedlo je skvelým spôsobom, ako to urobiť. Áno, vieme, ide o ťažké životné rozhodnutie, ale držíme vám pri ňom palce.

Pozri aj: 18 znamení, že vaša osobnosť je natoľko jedinečná, až irituje ostatných

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov