Počuli ste už o cherofóbii?

Strach z výšok, strach z pavúkov, strach z tmy, strach z cestovania lietadlom… Každý človek sa niečoho bojí – či už si to prizná alebo nie. K mnohým známym fóbiám však pribudla jedna, ktorá sa šíri priam rýchlosťou svetla a je ešte oveľa nebezpečnejšia, než by sa mohlo zdať. Hovoríme o cherofóbii. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Poznáte ten pocit, keď je vo vašom živote všetko také dokonalé, až nechcete veriť tomu, že je to pravda? Viete, čo sa v takýchto situáciách deje – miesto toho, aby sme si tento moment užívali, začneme samých seba ničiť podozreniami, že čoskoro sa niečo určite pokazí. Čoraz viac premýšľame o tom, aká zlá správa príde ako prvá a razom si uvedomíme, že ešte nedávno zažívaný pocit šťastia je fuč.

A presne o tomto je cherofóbia. Cherofóbia je totiž panický strach zo šťastia.

Vôbec to nie je tom, že cherofobici by nechceli byť šťastní. Je to o tom, že si tento pocit šťastia nedokážu vychutnať, pretože čím šťastnejší sú, tým väčšie sú ich obavy, že čoskoro sa stane niečo zlé.

Niektorí psychológovia a psychiatri prirovnávajú cherofóbiu k istej forme úzkosti. O istej podobe svedčí aj jej 7 hlavných príznakov, ktoré sú nasledovné.

Photo by Maaike Nienhuis on Unsplash
  • Cherofobici pociťujú úzkosť, keď sú pozvaní na nejakú spoločenskú udalosť.
  • Vyhýbajú sa príležitostiam, ktoré by v ich živote mohli viesť k pozitívnej zmene, pretože sa boja, že niečo by sa jednoducho pokazilo.
  • Odmietajú sa zúčastňovať rôznych “zábavných” aktivít.
  • Keď sú šťastní, vedia, že čoskoro sa stane niečo zlé.
  • Myslia si, že šťastie robí človeka horšou osobou.
  • Myslia si, že dať svoje šťastie verejne najavo je niečo zlé.
  • Myslia si, že snaha dosiahnuť šťastie je stratou času a mrhaním energie.

Našli ste sa v týchto príznakoch? Je možné, že áno, v dnešnej dobe totiž trpí cherofóbiou čoraz viac ľudí. A ako prebieha jej liečba? Ako najefektívnejšia liečebná metóda sa ukázala kognitívno-behaviorálna terapia (KBT), ktorá sa čoraz viac využíva napríklad aj pri liečbe depresie.

V každom prípade však ide o dlhodobý proces, v ktorom je nevyhnutné zamerať sa predovšetkým na zmenu spôsobu myslenia cherofobika, čo síce určite nie je jednoduché, ale rovnako to nie je ani nemožné. A za cenu vlastného šťastia by to mal byť ochotný podstúpiť naozaj ktokoľvek.

Pozri aj: Anhedóniou trpí čoraz viac ľudí a možno medzi nich patríte aj vy. Viete, čo toto pomenovanie označuje?

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov