Foto: Photo by Ivandrei Pretorius from Pexels

…a nie, nejde o to, na čo myslíte.

Či si myslíte, pravidelné opakovanie ktorej aktivity dokáže vzťah nielenže stmeliť, ale aj ho zlepšiť? Nech vám už napadlo čokoľvek, myslím si, že sledovanie televízie to určite nebolo. Preto vás pravdepodobne prekvapí, že ide presne o túto činnosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jasne to totiž dokázala štúdia, ktorú viedla Dr. Sarah Gomillionová. So svojím výskumným tímom prišla na zistenia, ktoré prekvapia väčšinu ľudí, a to bez ohľadu na to, či ste single alebo zadaní. 

Štúdie sa zúčastnilo 259 ľudí, ktorí boli vo vzťahu v priemere 16 mesiacov. Odpovedať museli na tri okruhy otázok. Prvý sa zameriaval na to, ako často spolu páry sledujú televíziu. Druhý mal za úlohu zistiť, koľko priateľov má dvojica spoločných. Tretí okruh otázok zas monitoroval, nakoľko sú participanti so svojím vzťahom spokojní, a či sú odhodlaní zotrvať v ňom aj naďalej. 

Výsledky štúdie hovorili jasnou rečou – najšťastnejší a najspokojnejší boli vo svojom vzťahu ľudia, ktorí mali s partnerom spoločných priateľov a ktorí spolu často pozerali televíziu. Zistilo sa tiež to, že spoločné sledovanie televízie malo ešte silnejší vplyv na páry, ktoré spoločných priateľov nemali. 

Photo by JESHOOTS.com from Pexels

Hlavným a pre mnohých prekvapivým záverom štúdie teda bolo, že spoločné sledovanie televízie zlepšuje kvalitu vzťahov. 

Mimoriadne zaujímavým bolo však aj doplňujúce zistenie, v rámci ktorého sa potvrdilo, že televíziu ani nemusíte pozerať spolu, stačí len, ak sledujete rovnaký program. Čudujete sa, ako je to možné? Vysvetľuje to autorka štúdie, Dr. Gomillionová: “Podarilo sa nám zistiť, že sledovanie rovnakého programu dokáže utužiť napr. aj vzťahy na diaľku. Tak napríklad, ak vy pozeráte Harryho Pottera z Kalifornie, zatiaľ čo váš partner ho sleduje z New Yorku, stále spolu môžete diskutovať o tom, či spolu Hermiona a Harry mali začať randiť.”

Vysvetľovať to môže aj fakt, že ide o zaujímavý fenomén, kde si v jednotlivých reláciách či filmoch akoby vytvoríte “spoločných známych”. O tom však už hovorí ďalšia štúdia, o ktorej si povieme nabudúce. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov