Kde je vôľa, tam je (zvyčajne) aj cesta.

Mikhail Litvak je renomovaným psychiatrom a psychoterapeutom, ktorý je členom Európskej psychiatrickej spoločnosti. Počas svojho života napísal viac než 40 kníh, ktoré sa prevažne zaoberali medziľudskými vzťahmi. Knihy sa stali obľúbenými po celom svete a z ruštiny boli preložené aj do angličtiny, nemčiny, čínštiny, francúzštiny, bulharčiny a ďalších jazykov. Litvak tak pomohol nájsť šťastie miliónom ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

V jeho knihách sa však často opakujú nasledovné rady. Skúste ich aplikovať do svojho života a je takmer isté, že zmenu postrehnete čo nevidieť.

#1 Nesťažujte sa a neohovárajte

Je to už žiaľ akousi súčasťou nás, ľudí, že niektorí majú neustálu potrebu hovoriť o druhých za ich chrbtom. Skutočne šťastným sa však stane až ten človek, ktorý si plne uvedomí, že intrigovanie a prízemné ohováranie ešte nikdy nič nevyriešilo – práve naopak. Oberá vás o neuveriteľné množstvo mentálnej energie, ktorú by ste mohli nasmerovať niekde úplne inde.

#2 Nepreháňajte

Dr. Litvak si počas svojej dlhoročnej praxe všimol, že naše problémy niekedy, resp. veľakrát, vôbec nie sú také veľké, ako sa nám môže zdať. Ako je to možné? Odpoveď je prostá – keď príde reč na naše vlastné problémy, z nejakého dôvodu ich veľakrát radi zveličujeme. Možno na seba chceme upútať pozornosť a možno len chceme byť poľutovaní, no stále platí jedno – zveličovanie problémov je cestou do záhuby. Daný problém to predsa vôbec nevyrieši – práve naopak, všetko bude ešte horšie.

Photo by Gabriel Nunes on Unsplash

#3 Nestarajte sa o názor iných

Život by sa dal prirovnať k šoférovaniu auta. Nemôžete so 100%-nou istotou vedieť, čo vás na ceste čaká, avšak volant budete v rukách stále pevne držať vy. Vy ste strojcom svojho vlastného šťastia (i nešťastia) a preto by vás názory druhých absolútne nemali zaujímať. Na konci dňa zostane aj tak každý z nás len sám so sebou, preto žite život, po akom túžite a nenechajte sa trýzniť pocitmi, že niekomu niečo dlhujete.

#4 Nikdy sa nezavďačíte všetkým

Nech by ste sa snažili akokoľvek, nikdy si vás neobľúbia všetci. To je ale úplne v poriadku, vyhovieť každému sa predsa nedá – bolo by to možné iba vtedy, ak by ste sa pretvarovali a vymieňali si kabáty pri každom stretnutí. A tadiaľ cesta ku šťastiu nevedie určite.

pexels.com

#5 Nepočúvajte svojich neprajníkov

Nech budete robiť čokoľvek, na jedného človeka, ktorý vám úspech od srdca dopraje sa vždy nájde jeden neprajník, ktorý vás bude mať poriadne v zuboch. Berte to však ako pozitívum – neprajníkov majú len ľudia, ktorí sú úspešní a ktorým je čo závidieť. Najlepšie urobíte, ak budete takýchto ľudí úplne ignorovať. Ak ich negatívne emócie neprijmete, vás neovplyvnia – ostanú u nich a budú si s nimi musieť poradiť sami.

Pozri aj: Máte túto vlastnosť? Výskum totiž dokázal, že ňou disponujú len tí najšťastnejší ľudia

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov