Spravte pre seba každý deň nejakú maličkosť.

Síce žijeme v dobe, kedy kladieme obrovský dôraz na vypracované telá a vypracované svaly, no mali by sme si uvedomiť, že by sme nemali zanedbávať ani svoj “mentálny sval”. Mozog sa totiž správa presne tak isto, ako napríklad náš biceps – ak ho netrénujeme, ochabne, no ak sa jeho cvičeniu venujeme každý deň, môže sa stať našou pýchou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je teda 8 vedecky overených aktivít, vďaka ktorým sa môžete stať každý jedeň deň chytrejším.

#1 Pýtajte sa otázky

Jedným zo spôsobov (a to z najúčinnejších spôsobov) je klásť otázky. Tak napríklad, niekde sa možno dočítate, že počúvanie hudby robí ľudí múdrejšími. Áno, to je síce pravda, avšak je už len na vás, aby ste sa spýtali: “Prečo a ako je to možné?” To vás prinúti hľadať viac informácií a popritom sa môžete dozvedieť ďalšie a ďalšie zaujímavé veci. Hlavnou zásadou teda je: pýtajte sa. Seba aj iných.

pexels.com

#2 Na svoje chyby reagujte rýchlo

Mnoho ľudí robí jednu a tú istú chybu – svoje omyly si nechcú pripustiť alebo sa ich okamžite snažia zmiesť pod koberec. Nikdy to tak nerobte – práve naše vlastné chyby sú naším najlepším učiteľom. A múdry je len ten, kto sa učí.

#3 Diskutujte aj s ľuďmi, ktorí majú iný názor

Avšak pozor, musíte si nájsť niekoho, kto bude vašu slušnú a obohacujúcu výmenu názorov brať ako dar a ako cennú lekciu, nie ako zámienku na hádku. Je dôležité mať otvorenú myseľ a dokázať prijať aj názory iných – aj keď s nimi absolútne nemusíte súhlasiť.

#4 Meditujte

Už viacero výskumov dokázalo, že meditácia mení spôsob, akým myslíme. Stres je mocný nepriateľ a dokáže zapríčiniť, že mnoho vecí uvidíte skreslene. Naopak, meditácia je liekom na dušu, vďaka ktorému uvidíte opäť všetko v jasných farbách a vaša myseľ po nej bude ostrá ako britva.

pexels.com

#5 Nebojte sa sarkazmu

Samozrejme, opäť – je rozdiel medzi drzosťou či vulgárnosťou a sarkazmom. No práve to je tá podsta – jedine múdry a inteligentý človek dokáže sarkazmus používať tak, aby ním druhých bavil a nie urážal.

#6 Buďte vytrvalí

Majstra robí tréning a nič nepotrénuje vašu myseľ a vašu vytrvalosť lepšie, než skutočne pevná vôľa. Povedzte si, že ak si raz niečo zaumienite, dosiahnete to – bez akýchkoľvek ospravedlnení či výhovoriek. Robíte to predsa pre seba.

#7 Naučte sa nejaký nový recept

Áno, čítate dobre. Nájdite si recept nejakého jedla, ktoré by ste si chceli pripraviť, naučte sa ho naspamäť a pustite sa do jeho prípravy. Ako odmena za skvelý tréning mysle vám poslúži chutné jedlo – existuje snáď dokonalejšie spojenie príjemného s užitočným?

pexels.com

#8 Ste to, čo jete

A pri jedle ešte zostaneme. Dnes už vieme, aké dôležité je to, čo jeme. Jedlo, ktoré prijmeme je “palivom” pre celé naše telo a teda aj pre mozog. Ak by ste do palivovej nádrže svojho auta naliali odpad, ani by nenaštartovalo. “Tankujte” teda jedlo, vďaka ktorému bude váš mozog “štartovať” čo najlepšie.

Pozri aj: Koho máte pred sebou? Z očí druhého človeka môžete ľahko zistiť výšku jeho inteligencie

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov