Možno ste už počuli o tom, že naša reč tela nám môže dodať sebavedomie.

Nejde o žiaden mýtus, ale o pravdivý fakt, ktorý môžete kedykoľvek využiť vo svoj prospech. Základom úspechu je len ovládnuť tie správne gestá. Ak sa ich naučíte používať a stanú sa súčasťou reči vášho tela, na ľudí budete pôsobiť ako úspešný a sebavedomý človek, čo nikdy nie je na škodu.

Článok pokračuje pod videom ↓

O aké gestá teda ide?

#1 Pomalšie pohyby

Určite aj vy máte vo svojom okolí minimálne jedného človeka, ktorý pôsobí absolútne nemotorne a večne mu všetko padá z rúk. Príčinou takejto ťažkopádnosti býva väčšinou roztržitosť, ktorá ide ruka v ruke s neprimerane rýchlymi pohybmi. Miesto metania rukami na všetky svetové strany sa preto zhlboka nadýchnite, upokojte a vedome sa snažte svoje pohyby spomaliť.

#2 Vystrite sa

Veľakrát opakované klišé, ktoré je však alfou a omegou v problematike reči tela. Ak chcete pôsobiť dôveryhodne a sebavedome, dbajte na vzpriamený postoj. Z toho dôvodu sa snažte nemať ruky vo vreckách, vtedy totižto máme tendenciu prenášať ramená dopredu a hrbiť sa.

Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

#3 Hlavu hore

Neberte to ako povzbudzovanie, ale ako radu, ako na druhých spraviť čo najlepší dojem. Vzpriamená hlava je totižto gestom, ktorým dáte spoludiskutujúcim najavo, že o to, čo hovoria, máte záujem. Aby ste pôsobili sebavedomejšie, majte bradu vždy mierne zdvihnutú, teda v polohe, aby “neukazovala” priamo na podlahu, ale kúsok pred špičky vašich nôh.

#4 Úprimný úsmev

Možno vás to prekvapí, no odlíšiť úprimný úsmev od toho falošného nie je naozaj až také náročné. Najväčší rozdiel spočíva vo výraze očí – pri úprimnom úsmeve sa nám smejú aj tie a okolo nich sa nám vytvárajú drobné vrásky. Ak teda nechcete pôsobiť falošne, dajte si na to pozor.

Foto: Photo by Stephan Seeber from Pexels

#5 Tempo chôdze

Dôležité je však aj to, ako chodíte. Ak sa pri chôdzi z nejakého dôvodu cítite neisto, pokojne si ju trénujte doma. Dôležité je nájsť “zlatú strednú cestu”, teda nekráčať ani príliš rýchlo, ani príliš pomaly a nerobiť ani príliš veľké, no ani primalé kroky. Dbajte aj na prirodzený pohyb rúk a vzpriamený postoj. Môže to znieť ako hotová veda, ale zvládnete to. Ak nadobudnete potrebné sebavedomie, premietne sa i do vašej chôdze a tá tak bude pôsobiť absolútne prirodzene. V kombinácii s víťazným úsmevom a očným kontaktom tak zanecháte v ľuďoch dojem maximálne vyrovnaného, sebavedomého a úspešného človeka.

Pozri aj: Snažte sa im vyvarovať. Týchto 8 zásadných chýb v reči tela vás môže úplne diskvalifikovať

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov