Láska je záhadný fenomén a jej štúdiu sa už dlho venujú vedci z kruhov psychológov, ale aj iných odborov.

Romantické hľadisko totiž nie je všetko. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aké biologické procesy sa na zamilovaní podieľajú? Alebo, že na výber partnera má výrazný vplyv naša výchova? Čím sú naše osobnosti kompatibilnejšie, tým pravdepodobnejšie vzniknuté emócie vyvolajú biologickú zmenu v našom tele. A tá zase emócie posilní. Prečo teda vzniká láska?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Dopamín

Vyplavovanie dopamínu v počiatkoch vzťahu navodzuje pocity šťastia a vzrušenia. Dopamín stimuluje určité časti mozgu, vďaka čomu sa cítime dobre. Spôsobuje však zmeny aj v iných častiach tela, nie len v mozgu. Následkom vyplavenia dopamínu sa nám napríklad zosilnia zmysly a viac sa potíme. Svet vnímame akosi jasnejšie a ostrejšie.

pexels.com

#2 Testosterón

Okrem dopamínu sa do tela vyplavuje aj testosterón. Ten môže spôsobiť zvýšenie agresivity a osoba, ktorá je zamilovaná, preto môže vyvíjať na druhú nátlak. Zvyšuje však aj sexuálnu túžbu, zamilovaný muž preto môže mať viac odvahy osloviť tú slečnu od naproti, ktorá sa mu tak páči.

#3 Feromóny

Feromóny sú chemické látky, ktoré vyžarujeme nie len my, ale aj väčšina cicavcov a niektoré druhy hmyzu. Ovplyvňujú správanie a pocity ľudí, ktorí sa nachádzajú v našej blízkosti. Môžu zmeniť, alebo vyvolať isté správanie u človeka, ktorý je v našej tesnej fyzickej blízkosti, alebo má oblečené napríklad naše tričko. To je dôvod, prečo ženy tak rady „kradnú“ svojim partnerom tričká.

#4 Systém odmeňovania

Náš mozog je vybavený systémom, ktorý je zodpovedný za pocit odmeny, ktorý výrazne ovplyvňuje naše telo. Spôsobuje pocit šťastia a spokojnosti. Mozog vyplavuje to tela potrebné látky, ktoré stimulujú telo, a to následne vyšle mozgu spätnú väzbu. Systém odmeňovania nie je spúšťaný len aktuálnou stimuláciou, ale aj očakávaním niečoho pozitívneho.

pexels.com

#5 Výchova

V ranom štádiu svojho života sa toho o medziľudských vzťahoch naučíme viac, než sa zdá. Čo od nich môžeme očakávať, ako ich nadviazať a udržať, akú v nich zohrávame úlohu. Vzťahy, ktorých súčasťou sme ako deti, majú výrazný vplyv na to, aké vzťahy budeme vyhľadávať ako dospelí. Ak boli napríklad rodičia dominantní, v dospelosti budeme hľadať práve takého partnera, pretože to je to, čo sme sa v detstve naučili, a čo je nám dobre známe.

#6 Vek rodičov v čase, keď sme sa narodili

Za atraktívnejších považujeme tých ľudí, ktorí sú v rovnakom veku, ako boli naši rodičia v čase, keď sme sa narodili. Ak boli teda naši rodičia starší, skôr zareagujeme na niekoho staršieho. Mužov tak isto priťahujú skôr ženy, ktoré sú v rovnakom veku, v akom bola ich mama, keď sa narodili.

pexels.com

#7 Tri úrovne

Psychológ Eric Berne tvrdí, že ľudia komunikujú naprieč trom vrstvám, a to: rodič, dieťa a dospelý. Vrstva rodiča znázorňuje všetko, čo sme sa naučili, naše hodnoty a to, čomu veríme. Vrstva dieťaťa znázorňuje naše pocity, hravosť a to, nakoľko si užívame spoločnosť toho druhého. Vrstva dospelého znázorňuje taktiež to, čo sme sa naučili, ale aj to, nakoľko si myslíme, že je náš partner schopný a inteligentný. Ľudia prechádzajúci všetkými troma úrovňami majú vyššiu pravdepodobnosť, že zažijú s partnerom dlhý a naplňujúci vzťah.

#8 Nakoľko sme pozorní

Všetci sa snažíme o to, aby nám partner v priebehu dňa venoval trochu pozornosti. To, ako na jeho/jej pozornosť reagujeme, môže naznačiť, ako dlho s partnerom vydržíme. Dbaním na uspokojenie potreby vzájomnej pozornosti sa medzi partnermi posilňuje puto. Ak partnera ignorujeme, naruší sa kolobeh spätnej väzby a nedostaví sa pocit spokojnosti.

pexels.com

#9 Atraktivita

Štúdie ukazujú, že jedinci, ktorí sú atraktívni, majú oveľa prísnejšie kritériá na hodnotenie atraktivity. Vyhľadávame teda partnerov na rovnakej úrovni atraktivity, ako sme my. Priemerná osoba je preto so svojím ľúbostným životom omnoho spokojnejšia, než osoba, ktorá je nadpriemerne atraktívna.

Láska teda napokon možno ani nie je tým, čím sme si pôvodne mysleli. Nie je obyčajným pobláznením. Je fyziologickou reakciou.

Pozri aj: Reverzná psychológia: pravý dôvod lásky Rómea a Júlie a veľmi často využívaná manipulačná psychologická technika

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov