Ak to vo vzťahu neklape, neradi si to priznávame a neraz ho udržiavame nažive za každú cenu.

Nie je to však pre nás vôbec zdravé a odborníci tvrdia, že to môže dokonca viesť ku vzniku klinickej depresie. Prečo teda ľudia napriek všetkému ostávajú v nešťastných vzťahoch či manželstvách? Najčastejšie je to z týchto 8 dôvodov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nízke sebavedomie

Mnoho ľudí ostáva vo vzťahu len preto, lebo ich ako kotva drží na mieste nízke sebavedomie. Takýto človek verí, že si zaslúži zlé zaobchádzanie a neuvedomuje si, aké sú jeho prednosti a schopnosti. Ako sa z takéhoto bludného kruhu vymotať? Napríklad, investujte do seba. Nájdite si nový koníček, či už to bude vypekanie francúzskych dobrôt alebo umenie. Ďalším krokom je odpustenie si. Len tak sa dokážete pohnúť vpred. Netýrajte sa pre chyby minulé, zamerajte sa radšej na budúcnosť. Okrem toho, nezabúdajte si veriť a pochváľte sa za všetko dobré, čo ste dosiahli, zaslúžite si to.

Vek

Našu spoločnosť do značnej miery ovládajú stereotypy a aj keď sa vek manželstva či vek, kedy sa ľudia rozhodujú pre dieťa posúva, ešte stále ľudí máta myšlienka, že po 40 sa život skončil a už viac niet času na lásku. Mnohí si myslia, že ak opustia partnera, už ich nikto nebude chcieť, tak radšej ostávajú v nešťastnom vzťahu. Výskumy však dokazujú, že „láska kvitne v každom veku“ a viac ako polovica žien, ktoré sa rozviedli po 45-ke uviedli, že sú takto šťastnejšie. Nezabúdajte, máte slobodu rozhodovania a je len na vás, či sa vyberiete hľadať šťastie inde alebo ostanete sami.

Foto: unsplash

Peniaze

Niekedy sú peniaze všetko, čo drží dvoch ľudí pohromade. Dokazujú to aj výskumy, ktorých výsledky ukázali, že najčastejším dôvodom, pre ktorý ľudia ostávajú v nešťastnom vzťahu, je strach, a to konkrétne strach z toho, že to finančne sami nezvládnu. Až 20 percent z 2 000 opýtaných párov uviedlo, že sa nerozvedú, kým nebudú finančne zabezpečení. Odborníci odporúčajú snažiť sa o finančnú nezávislosť za každých okolností, aby ste nikdy nemuseli čakať, či je ten správny moment urobiť si radosť niečím pekným alebo dokonca i odísť zo vzťahu, v ktorom nie ste šťastní.

Nátlak spoločnosti

Aj keď sa to snažíme zakrývať, väčšina z nás je ľahko ovplyvniteľná názorom rodiny, blízkych ale aj cudzích ľudí. Neraz sa tak neriadime tým, čo sami chceme ale tým, čo na to povedia ostatní. Partnerský vzťah je však vzťah dvoch ľudí a nie rozhodovaním celej rodiny a okolia.

Je zlý, ale je môj

Mnoho ľudí sa za každú cenu chce vyhnúť osamelosti a tak využíva túto výhovorku. Prieskum ukázal, že je málo pravdepodobné, že žena podá žiadosť o rozvod, ak si myslí, že nemá finančnú istotu a na obzore nového perspektívneho partnera. Strach, že nestretneme tú dokonalú osobu nás núti ostať vo vzťahu, v ktorom nie sme šťastní. Taký vzťah však už ani nie je vzťahom, ale skôr len spolunažívaním pod jednou strechou.

Foto: unsplash

Deti

Jeden z najčastejších dôvodov, pre ktorý sa partneri vyhýbajú rozvodu, sú aj deti. Každý sa totiž bojí, že rozvod bude mať na dieťa neblahý dopad. Odborníci však odporúčajú zaujať iný uhol pohľadu a myslieť na to, že dieťa cíti napätie medzi rodičmi a ani to nie je pre neho práve najprospešnejšie. Dieťa sa môže začať obviňovať a myslieť si, že je za hnev rodičov zodpovedné. Niekedy je lepšie sa v pokoji a v tichosti rozviesť a urobiť všetko preto, aby to dieťa znášalo čo najlepšie.

Šťastné manželstvo neexistuje

Niektorí ľudia pretrvávajú v nešťastnom vzťahu preto, lebo veria, že šťastné vzťahy v skutočnosti ani neexistujú. Presvedčení sú o tom najmä ľudia, ktorých rodičia žili taktiež v nešťastnom manželstve.

Nádej, že sa to zlepší

Mnoho párov spolu nie je šťastných, no dúfajú, že sa to časom zlepší a šťastie napokon príde. Ďalším problémom sú hollywoodske romantické filmy, v ktorých sa takmer vždy všetko vyrieši, páry prekonajú všetky prekážky a sú spolu šťastné až do smrti. V skutočnom živote mimo filmu to však takto nefunguje a odborníci odporúčajú zvážiť svoj postoj a buď akceptovať partnera aj s jeho chybami, alebo jednoducho ísť za šťastím inde.

Čo si myslíte o tom, ak ľudia ostávajú v nešťastných vzťahoch vy?

Pozri aj: Uvažujete nad rozchodom? Vzťahová terapeutka radí, aby ste si najprv položili tieto 4 otázky

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov