Ak ich vo svojom slovníku máte, nastal čas, aby ste ich z neho odstránili.

Ľudí s nízkym sebavedomím máte aj vo svojom okolí, no možno týmto problémom trpíte aj vy sami. Určite nejde o nič príjemné, na všetkom sa však dá popracovať. Začať môžete napríklad tým, že zo svojho slovníka raz a navždy vyhodíte týchto 7 fráz, ktorými dávate každému okamžite najavo, že si vôbec nedôverujete.

Článok pokračuje pod videom ↓

“Prepáč!”

Vedieť sa ospravedlniť je naozaj dôležité a ľudí, ktorí to dokážu, si musíme nesmierne vážiť. Avšak, je rozdiel, keď sa niekto ospravedlňuje naozaj len vtedy, kedy sa dopustil nejakej chyby, alebo sa ospravedlňuje 100x za deň – úplne za všetko. Jednoducho, je mnoho vecí, za ktoré sa ospravedlňovať naozaj nemusíte.

“To bolo len šťastie…”

Nie! Nebolo to len šťastie. Správna súhra okolností je samozrejme nevyhnutnosťou, no okrem iného vás k vášmu úspechu doviedla aj vaša šikovnosť, prezieravosť, inteligencia a vytrvalosť. Pripustite si to.

pexels.com

“Zaujímalo by ma, čo si o mne teraz myslia…”

Toto je jedna z vecí, ktoré vás zaujímať naozaj nemusia. Vôbec. Nemôžete so sebou nechať zametať do konca života. Každý človek je iný a každý človek má na vás svoj názor. Tiež si predsa o každom nemyslíte, že je skvelý…

“Nedokážem sa rozhodnúť, poradil/a by si mi?”

Ak sa neviete rozhodnúť medzi dvomi či viacerými možnosťami, pre mnohých ľudí je prirodzené, že sa na názor opýtajú priateľov, rodiny či svojho partnera. To je samozrejme v poriadku. V poriadku všk už nie je to, keď sa týmto názorom necháte priveľmi ovplyvniť a potlačíte kvôli nemu svoje sny či presvedčenia. Vypočujte si rady ostatných, no riaďte sa vždy len podľa seba.

“Ja som len…”

Neobraňujte sa. Vždy robte len tie veci, za ktoré ste schopní a ochotní postaviť sa a za ktoré nebudete mať potrebu ospravedlniť sa. Ak sa nepáčia niekomu inému, berte to tak, že je to problém jeho, nie váš.

pexels.com

“Ak sa nemýlim, myslím si, že by som teoreticky mohol mať pravdu, no naozaj si nie som istý…”

Napríklad. Pokúste sa vo svojich vyjadreniach pôsobiť sebaisto, teda skúste na to ísť z opačnej strany. Momentálne sa môžete kvôli nízkemu sebavedomiu vyjadrovať nejak takto. Ak sa však začnete vyjadrovať viac sebaisto, porastie aj vaše sebavedomie. Pomôcť vám môže aj sústredenie sa na reč tela – aj ňou totiž môžete dať okoliu najavo, že ste si sami sebou istí a tak tomu ľahšie uveríte aj vy.

“Každý si to myslí.”

Alebo “Robia to tak všetci,” “Všetci to tak chcú” a podobne. Týmito a podobnými frázami dávate najavo, že nemáte svoj vlastný názor a svoje vlastné potreby, preto sa musíte podriaďovať názorom a presvedčeniam tých druhých.

Pozri aj: 10 trikov, ktoré vám pomôžu zvýšiť si sebavedomie

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov