Robíme ich takmer každý deň a možno ani netušíme, aké sú nebezpečné.

Ak v poslednom období častejšie pociťujete únavu, demotiváciu, negativitu, či nechuť robiť veci, ktoré ste mali predtým radi, niečo možno robíte nesprávne. Za tieto pocity môže často aj šesť zlozvykov, z ktorých sme si vypestovali každodenné návyky – mysliac si, že predsa nemôžu byť až také nebezpečné. Opak je však pravdou a práve tieto zlozvyky môžu vážne ohroziť vaše naladenie a duševnú stabilitu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Každý večer si do postele líhate v inom čase

Spánok je pre regeneráciu celého organizmu nevyhnutný. Potrebuje ho ako vaše telo, tak aj váš mozog, a to na zotavenie sa zo všetkých celodenných aktivít. Nepravidelný spánkový harmonogram však spôsobuje zmätok a vášmu mozgu a telu tak bráni v prirodzenej obnove. Dôsledkom neschopnosti regenerácie sú potom stavy ako vyčerpanosť, neschopnosť sústrediť sa, či pretrvávajúca zlá nálada. Prispôsobte všetky svoje činnosti tomu, aby ste si každý deň mohli ísť ľahnúť v rovnakom čase a zmeny na sebe uvidíte už o niekoľko dní.

Všetky povinnosti si držíte v hlave

Ak je váš denný harmonogram naplnený zoznamom povinností, ktoré musíte stihnúť, je absurdné pokúšať sa ich udržať v hlave. Neustále tak budete myslieť nato, či všetko stihnete a či ste na nič nezabudli. Zoznam úloh si preto aj s aspoň orientačným časovým harmonogramom zapíšte do diára – či už do klasického, alebo elektronického. Stres z toho, že na niečo zabudnete opadne a budete mať oveľa lepší prehľad o tom, koľko času potrebujete na splnenie jednotlivých úloh.

pexels.com

Príliš veľa času venujete sociálnym sieťam

To, aké jednoduché je s kýmkoľvek sa spojiť virtuálne mnohých ľudí odrádza od skutočných interakcií so svojimi blízkymi. Online svet však ten reálny nenahradí nikdy a príliš veľké množstvo času strávené na sociálnych sieťach môže spôsobiť vážne problémy. Je dôležité naučiť sa chodiť vo virtuálnom svete tak, aby vám bol na úžitok, nie na škodu.

Žiaden čas nevenujete cvičeniu

Cvičenie nie je prospešné len pre naše telo, ale rovnako aj pre našu myseľ. Počas neho sa totiž uvoľňujú endorfíny, na ktoré mozog reaguje tak, že sa jednoducho začnete cítiť šťastne a dobre. Preto ak pociťujete úzkosť, alebo je toho na vás priveľa, mnoho odborníkov odporúča napríklad ranné cvičenie. Stačí 30-40 minút pohybu hneď potom, ako sa prebudíte (resp. po raňajkách) a okamžite uvidíte, ako úzkosť a obavy miznú.

pexels.com

Konzumujete nesprávne zvolenú stravu

Výber potravy, ktorú si doprajete je naozaj veľmi dôležitý. Nezanedbávajte ani raňajky, ak na ne momentálne nemáte čas, radšej si privstaňte. Sú totiž „palivom“ pre váš úspešný štart do nového dňa, a to obzvlášť v prípade, ak vás v ňom čakajú nejaké náročné úlohy. Odporúčajú sa pritom celozrnné potraviny a obmedzenie nezdravých cukrov, ktoré by vás o niekoľko hodín pripravili o všetku energiu. Výživoví poradcovia sa zhodujú, že pri raňajkách je dôležitý aj zvýšený príjem bielkovín – odporúča sa 30 gramov. Ak máte problém s tým, že ráno nepociťujete hlad, môžete vyskúšať napríklad konzumáciu proteínových nápojov.

Ignorujete stres

Iste, každý človek je vystavovaný tlaku a stresu, no je dôležité vedieť rozlíšiť, kedy je to ešte v norme a kedy je to už „cez čiaru“. Dlhodobý stres vám totiž môže spôsobiť vážne zdravotné problémy – či už psychického, alebo fyzického charakteru. Vždy sa preto snažte identifikovať, čo je jeho spúšťačom a snažte sa tieto elementy zo svojho života buď odstrániť, alebo ich eliminovať na minimum. Ak budete stres a negativitu ignorovať, budú sa len nabaľovať a celá situácia sa len zhorší.

Pozri aj: JEDNA SKVELÁ RADA HARVARDSKEJ PSYCHOLOGIČKY, AKO ZATOČIŤ S ÚZKOSŤOU

psych.sk (Henrieta Balázsová), iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov