Využite ich vo svoj prospech.

Ľudská myseľ je nesmierne zaujímavým miestom. Skvelé je na nej aj to, že keď viete, ako pracuje, môžete to zužitkovať v mnohých situáciách. A aj napriek tomu, že každý človek je jedinečný, vedcom sa podarilo objaviť mnoho vzorcov správania, ktoré sú univerzálne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je preto 5 šikovných psychologických trikov, ktoré vás môžu zachrániť v mnohých situáciách.

Array

#1 Presviedčacie schopnosti

Ak chcete zmeniť niekoho názor na akúkoľvek vec, nezačnite tým, že mu poviete, že jeho názor je “zlý” alebo “nesprávny”. Práve naopak, sústreďte sa na vyzdvihnutie toho, v čom s danou osobou v tejto veci súhlasíte. Ak totiž s niekým súhlasíte, prirodzene tým potešíte aj jeho ego a takýto človek bude otvorenejší akémukoľvek ďalšiemu dialógu. Naopak, ak by ste začali hneď útočiť a poukazovať na rozdiely vo vašich názoroch, ich rozdielnosť by ste ešte viac prehĺbili.

Photo by Christina Morillo from Pexels

#2 Podstatné mená namiesto slovies

Je dokázané, že ľudí dokážete viac ovplyvniť a “prinútiť” ich k nejakému správaniu, ak pri hovorení s nimi použijete viac podstatných mien než slovies. Dôvod? Pretože s podstatnými menami sa stotožňujeme ľahšie. Vysvetlime si to však na jednom zaujímavom výskume. Výskumný tím rozdelil ľudí, ktorí ešte neboli rozhodnutí, či na ďalší deň ísť voliť alebo nie do dvoch skupín. Jedna skupina dostala otázku: “Aké dôležité je podľa vás to, aby ste zajtra išli voliť?” Druhej skupine bola položená otázka: “Aké dôležité je podľa vás to, aby ste sa zajtra stali voličom?” Výsledky ukázali, že na druhý deň išlo voliť podstatne viac ľudí zo skupiny číslo 2, teda zo skupiny, kde bolo použité podstatné meno “volič”. Zaujímavé, však?

#3 Používanie mena

V skratke – ľudia jednoducho milujú, keď ich oslovujeme menom. Snažte sa preto krstné mená ľudí zapamätať a v rozhovore ich nimi oslovujte. Každý tak nadobudne pocit dôležitosti a okamžite vás bude považovať za sympatickejšiu osobu.

#4 Zažehnanie konfliktu

Žiaľ, konfliktom sa tak celkom asi nikdy nevyhneme. Každý jeden konflikt je však pre pre kohokoľvek z nás veľmi zraňujúci, pretože či si to už pripúšťame alebo nie, ide o pri ňom o napadnutie nášho ega. Ak sa vám podarí zachovať aspoň ako-tak chladnú hlavu, vyskúšajte tento trik. Keď sa s niekým hádate a konflikt eskaluje, nestojte naďalej oproti vášmu oponentovi. Presuňte sa a postavte alebo posaďte sa tak, aby ste sa ocitli vedľa neho. Tým sa podvedome prestane cítiť taký ohrozený a napätie sa vo vás oboch dostatočne rozpustí na to, aby ste sa upokojili.

Photo by rawpixel.com from Pexels

#5 Hovorte o druhých pekne

Možno si poviete, že to je príliš náročné – hovoriť pekne o niekom, o kom nič pekné v podstate povedať neviete. Trik však tkvie v tom, aby ste o takýchto ľuďoch nehovorili vôbec. Naopak, ak je niekto, koho môžete pred inými pochváliť – napr. že je snaživý, úspešný, dobre vyzerá alebo je mimoriadne kreatívny, urobte to. Dôvod? Prostý – ľudia vás totižto vnímajú presne tak, ako sa vyjadrujete o iných.

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov