O tom, či konáme správne a či to, čo robíme je dostatočné dobré, občas zapochybuje každý zdravý človek. Žijeme v dobe, kedy sa od nás vyžaduje čoraz viac. Vyššie výkony, viac práce a viac kvality za menej času a nízke platy. Je samozrejmé, že si človek svojim životom nie je istý.

Podobne na tom bol aj 25 ročný John, ktorý začal navštevovať psychoterapeuta. Pred rokom dal výpoveď zo svojej nudnej kancelárskej práce a nasťahoval sa späť k rodičom, aby zistil, čo vlastne chce vo svojom živote robiť. Zamestnal sa na čiastočný úväzok ako barman, hral video hry a túlal sa so svojimi kamarátmi. To nebolo to, čo chcel robiť. John sa zveril svojmu terapeutovi, že problémom bude zrejme jeho sebavedomie. Nebol spokojný sám so sebou. Terapeut po niekoľkých dlhších rozhovoroch prišiel na to, že John vo svojom živote nerobil nič, čo by mu jeho sebavedomie pomohlo napraviť. Poradil mu, že ak sa chce cítiť oceňovaný, rešpektovaný a silný, treba urobiť niekoľko nasledujúcich krokov. Chcete vedieť, čo terapeut Johnovi poradil?

Článok pokračuje pod videom ↓
sebavedomie1
pixabay.com

Vyhýbajte sa všeobecným pozitívnym afirmáciám

Takéto všeobecné pozitívne potvrdenia sú ako prázdne kalórie. Môžete si dookola opakovať, že ste skvelý človek, ak tomu nebudete aj skutočne veriť, váš mozog ich zamietne a vo výsledku sa budete cítiť ešte horšie. Afirmácie, teda pozitívne potvrdenia majú účinok len vtedy, keď sú dôveryhodné. A ľudia s nízkym sebavedomím im zvyčajne neveria.

sebavedomie2
pixabay.com

Zistite, aké sú vaše silné stránky

Aby ste si mohli začať budovať zdravé sebavedomie, musíte prísť na to, v čom ste dobrí, čo robíte dobre a radi, a čo na vás oceňujú iní ľudia. Aj keby to mala byť drobnosť, aj malý krok je krok vpred a niekde začať treba. Napríklad, John má rád videohry. Mohol by byť profesionálnym hráčom videohier. Ale nebol odhodlaný a nemal pre to to potrebné nadšenie. Výsledkom hodín strávených hraním videohier preto nebol pocit uspokojenia, ani žiaden optimizmus. Napriek tomu, že John mal hry rád, nerobil nič, čo by mu dvihlo sebavedomie.

sebavedomie3
pixabay.com

Predveďte svoje schopnosti

Keď už raz objavíte to, v čom ste naozaj dobrí, nájdite cestu, ako to ostatným ukázať. Ak ste dobrý hráč bowlingu, pripojte sa k bowlingovej lige. Ak ste dobrý v písaní, napíšte niečo zaujímavé a hoďte to na blog. Ak ste dobrý v plánovaní, zorganizujte rodinné stretnutie alebo stretávku so spolužiakmi. Ak dobre hráte na gitare, dajte to na internet, dajte ľuďom o sebe vedieť. Zapojte sa do vecí, ktoré vám skutočne idú.

sebavedomie4
freepik.com

Naučte sa prijímať pozitívnu spätnú väzbu

Ak je naše sebavedomie nízke, stávame sa odolní voči komplimentom. Naučte sa prijímať komplimenty s vďačnosťou (postačí aj obyčajné ďakujem), namiesto tvrdenia, že ten kto vás pochválil nemá pravdu. Nehľadajte dôvody, prečo nemá pravdu. Jednoducho prijmite pochvalu napriek tomu, že spočiatku sa to môže zdať pomerne náročné. Schopnosť prijať pozitívne ocenenie je nesmierne dôležité, ak chceme, aby naše sebavedomie zdravo rástlo.

Pozitívne sebahodnotenie je dôležité

Keď ste už raz preukázali svoje schopnosti a dokázali ste, že ste v niečom skutočne dobrí, nebojte sa oceniť sa za to a cítiť sa dobre. Buďte na seba hrdí a spokojní sami so sebou. Pozitívne seba-afirmácie sú správy, ktoré vysielame sami sebe. Máme istotu, že chválime sami seba za niečo, čo je skutočné. Lebo pochvala od iných ľudí nemusí byť vždy úprimná, ak však za niečo pochválite sami seba, viete, že je to naozaj a niečo ste urobili dobre. Ak napríklad navaríte niečo chutné, pochváľte sa. „Ale som ja dobrý kuchár/dobrá kuchárka!). takáto pochvala neznamená aroganciu a namyslenosť. Ak má niekto nízke sebavedomie, akýkoľvek kúsok pozitívnej emócie môže byť mimoriadne nápomocný.

sebavedomie5
freepik.com

Sebavedomie nie je poháňané nádejou, že raz budete úspešní. Ani nepravdivými prehnanými názormi ako „Som najlepší na svete!“. Je poháňané autentickou skúsenosťou, ktorá dokazuje vaše schopnosti, silné stránky a zaslúženú pozitívnu spätnú väzbu. Ak vám niečo z týchto spomenutých vecí v živote chýba, vezmite to do vlastných rúk a dokážte, že na to máte. Že v niečom vynikáte. Otvorte sa pozitívnym skúsenostiam a pochvalám (nie len od iných, ale aj od seba samého).

Pozri aj: 13 ABSOLÚTNE ÚŽASNÝCH VLASTNOSTÍ, KTORÉ MAJÚ IBA INTUITÍVNI ĽUDIA

psych.sk (Petra Sušaninová) psychologytoday.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov