Existuje hneď niekoľko tajomstiev o živote, o ktorých vedia len chytrí ľudia, no z istých dôvodov si ich nechávajú len pre seba.

Tí naozaj chytrí ľudia sú vždy opradení istým rúškom tajomstva. Svojím životom prechádzajú s ľahkosťou a sebavedomo, no nie vždy sú tajomstvo svojho úspechu ochotní prezradiť. Im ho predsa tiež nikto nevyzradil a na všetko museli prísť sami. O živote toho vedia viac, než ktokoľvek iný… A my vám teraz niekoľko tajomstiev z ich života vyzradíme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Chytrí ľudia vám nepovedia, keď niekto klame

Oni to vedia. Takmer vždy. No napriek tomu mlčia. Prečo? Nemyslite si, že preto, že lož ignorujú. Čo by však získali tým, ak by to klamárovi oznámili? Ten by sa jedine posnažil o to, aby bola jeho lož nabudúce prepracovanejšia. Preto radšej mlčia a prehovoria až vtedy, keď budú mať na celú situáciu premyslené riešenie (väčšinou zahŕňajúce úplne prerušenie kontaktu s klamárom).

Chytrí ľudia vás neupozornia na chyby, ktoré robíte

Áj oni nimi prešli. Každý, kto sa chce stať “majstrom”, musí prejsť krstom ohňom. Ak by sa chýb nedopustili, neboli by tým, kým sú teraz. Vedia, že najlepším učiteľom sú chyby, preto vás ich nechajú robiť. Samozrejme, ak by však videli, že sa kvôli nejakej rútite do “sebadeštrukcie”, určite vás na to upozornia.

Nikdy vás nebudú presviedčať o svojej pravde

V podstate sú len 2 typy ľudí. Jedna skupina vás bude neustále presviedčať o správnosti svojich názorov a bude o nich chcieť neustále diskutovať. Druhou skupinou sú chytrí ľudia. Aj keď sa to môže zdať tvrdé, ale váš názor je im naozaj ukradnutý. Vedia, že snaha niekoho o niečom presvedčiť je len plytvaním času a energie.

pexels.com

Neprezradia vám tajomstvo svojho úspechu

Nebudú strácať čas tým, aby vysvetlili nevysvetliteľné. Úspech nikdy nedosiahnete tak, že budete kopírovať niekoho štýl práce či jeho harmonogram. Ak ich o to požiadate, radi vás nasmerujú, ale presný návod “na život” od nich určite nečakajte. A vlastne, prečo by ho mali niekomu dávať?

Neprezradia vám, ktoré pravidlá porušili

Nemajú radi ľudí, ktorí sa “svätia”. Každý z nás robí chyby, každý z nás občas poruší nejaké pravidlo a každý z nás občas spraví niečo nemorálne. Chytrí ľudia vám o tom však nikdy nepovedia. Vedia totiž, že aj z najlepšieho priateľa sa môže zo dňa na deň stať nepriateľ a zneužiť všetky informácie, ktoré o nich má.

Nepovedia vám, koho máte počúvať

Každému predsa vyhovuje niečo iné. Rady človeka, ktoré im pomohli dostať sa na samý vrchol by vás mohli úplne potopiť. A to oni nechcú. Želajú si, aby si každý sám našiel cestu, ktorou bude kráčať a ktorá mu bude najviac vyhovovať.

pexels.com

Chytrí ľudia vám nepovedia, že sa mýlite

Dôvod je veľmi prostý: vedia, koľko veľa toho ešte nevedia. Sú si plne vedomí toho, že nemajú žiaden “patent na rozum” a vedia, že pohľad na omyl je veľmi subjektívny. To, čo sa im javí ako chyba môže byť pre vás ten najlepší krok.

Kritizujú veľmi opatrne

Spravidla to býva nejak tak, že tí “menej inteligentní” kričia vždy najviac. Ich jediných správnych názorov je plný internet a chybu vidia vo všetkom, len nie v sebe. Chytrí ľudia sú úplne iní. Vedia, že bezohľadné použitie kritiky môže naštrbiť sebaúctu niektorých ľudí. Keďže dôstojnosť iných si cenia, kritiku vyslovia iba vtedy, keď je to nevyhnutné, aj to len konštruktívnu.

Nikdy nebudú hovoriť o veciach, s ktorými nemajú žiadnu osobnú skúsenosť

Je to jednoduché. Keď s niečím majú osobnú skúsenosť, neboja sa o tom hovoriť nahlas. Ak ju nemajú, pomlčia a vypočujú si ľudí, ktorí osobnú skúsenosť majú. Netvária sa teda ako prezidenti zemegule, ktorí všade boli a všetko vedia.

pexels.com

Viac času trávia prácou a menej hovorením

Nepotrebujú sa svojimi nápadmi chváliť celému svetu. Radšej na nich pracujú. Nejde im o pritiahnutie pozornosti ľudí, ale o reálne výsledky.

Pozri aj: Kontroverzná štúdia odhalila dôvod, prečo sú inteligentní ľudia lenivejší, než tí menej inteligentní

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov