Harryho Pottera si zamilovali milióny ľudí po celom svete.

Vedeli ste však, že to nie je len fascinujúca „fanfiction“ pre pobavenie diváka? V skutočnosti, Harry Potter fanúšikom poskytuje aj krátku, nenápadnú psychologickú príručku. Čo všetko nás svet mágie naučil?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vytváranie kmeňového systému na Rokforte

Iste všetci dobre viete, že študenti boli hneď po príchode do čarodejníckej školy delení na rôzne fakulty. Väčšinou, ak niekto na skupinku zaútočí, tá sa drží pokope a posilňuje skupinové cítenie. Vezmite si napríklad Slizolin, mnohí boli proti nim, no o to viac fakulta držala pokope. Vytvorili si zmysel pre „my“ a „oni“. Takéto skupinkovanie je možné vidieť takmer všade, napríklad pokiaľ hovoríme o rase. V niektorých prípadoch môže byť skupinkovanie užitočné, niekedy však môže nabrať nebezpečné rozmery.

Dobby ako inšpirácia

Vedeli ste, že Dobby zaujal aj psychológov? Dokonca natoľko, že sa rozhodli pomenovať po ňom istý psychologický jav. Tzv. Dobbyho efekt popisuje jav, kedy sa ľudia prehnane obviňujú a trestajú, keď niečo vykonajú. Aj keď pocit viny môže zvyšovať morálku, netreba to preháňať a trestať sa donekonečna.

Harry Potter a posttraumatická stresová porucha

Ako už napovedá samotný názov, ak jedinec prežije závažnú traumu, môže sa u neho vyvinúť posttraumatická stresová porucha, čiže PTSD. Keď si spomenieme na všetko, čím musel Harry prejsť, nie je prekvapením, že aj on vykazuje známky PTSD, ako napríklad podráždenosť, neschopnosť o traume hovoriť či nočné mory.

Rita Skeeterová ako metafora úzkosti

Čo majú spoločné otravná novinárka Rita Skeeterová a úzkosť? Urobia z komára somára a akúkoľvek drobnosť nafúknu do problémov enormných rozmerov, ktoré nemusia mať so skutočnosťou nič spoločné.

Ronova arachnofóbia

Všimli ste si, že Ron Weasley trpí arachnofóbiou? To znamená, že by radšej nasledoval motýle, ako húfy pavúkov. A nie je v tom sám, arachnofóbiou trpí aj samotná autorka príbehu.

Tom Riddle ako masový vrah

Iste si spomeniete, ako Harry Potter v Polovičnom princovi pátral v spomienkach ľudí, ktorí mali niečo spoločné s Voldemortom. Získali sme tak akýsi náhľad na to, ako sa vlastne stal z Toma Riddla Temný pán. Zdá sa, že Riddle už v detstve prejavoval známky správania, ktoré sú predzvesťou toho, že z neho v dospelosti bude masový vrah. Tom sa napríklad už v detstve nevyhýbal mučeniu, šikanovaniu, chýbala mu empatia a bol presvedčený o tom, že je niečo viac ako ostatní.

Čo vplývalo na Draca viac, výchova alebo dedičnosť?

Aj keď Draca väčšina fanúšikov príliš v láske nemala, zdá sa, že rodičia ho predsa len nemali tak celkom pod palcom a v priebehu príbehu sa jeho postava menila. Zdá sa, že ku koncu dokonca dospel. Takmer celý čas preberal názory svojich rodičov a dbal o to, čo si o ňom myslia iní. Zmena nastala, keď ho to prestalo trápiť a začal viac presadzovať vlastné postoje a názory.

Vplyv kognitívnej disonancie

Viete, že za to, že minister Fudge popieral návrat Temného pána, je zodpovedná práve kognitívna disonancia? Vďaka nej uvrhol čarodejnícky svet do skutočného nebezpečenstva.

Trpela Sybilla Trelawneyová generalizovanou úzkostnou poruchou?

Určite si aj vy spomínate na to, že učiteľka veštenia, Sybilla Trelawneová, vždy predpovedala blížiacu sa katastrofu, bola neustále nervózna a roztržitá a mala neskutočný strach z toho, že ju budú iní súdiť. Presne takto sa cítia pacienti trpiaci generalizovanou úzkostnou poruchou.

Jednosmerná interakcia s fiktívnou postavou lieči

Vedeli ste, že Harry Potter lieči? Mnohí ľudia uviedli, že príbeh im pomohol vyrovnať sa s bolesťou z vlastnej straty. Za jednu z najviac nápomocných postáv bol v tomto prípade označený Dumbledore.

Pomohol niekedy Harry Potter aj vám? Podeľte sa s nami v komentároch.

Pozri aj: 25 životných lekcií, ktoré som sa naučila z každej postavy v Harrym Potterovi

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov