Nie každý verí, že existuje nejaká vyššia sila, ktorá zabezpečí, že dobro nakoniec zvíťazí a nastane spravodlivosť.

Všetci by sme však chceli, aby karma bola skutočná a fungovala vtedy, keď má. Aj vtedy, keď vidíme, ako sa niekto úplne nesebecky rozdáva pre iných a pomáha. Nestáva sa to často, ale niekedy sa predsa len stane, že dobrým ľuďom sa ich dobré skutky vrátia. A občas je odmena taká dokonalá, že aj najväčší pochybovači aspoň na chvíľu uveria, že karma existuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

James Harrison daroval krv a zachránil dva milióny detí

Keď mal James 14 rokov, takmer zomrel. Lekári mu museli vybrať jednu stranu pľúc a stratil pri tom dva litre krvi. Prežil len preto, lebo cudzí ľudia darovali krv, ktorá teraz kolovala v jeho tele. A to isté chcel pre niekoho urobiť aj on. Rozhodol sa, že hneď, keď bude dosť starý, daruje krv tak často, ako sa bude dať. Na svoje 18 narodeniny začal svoj sľub plniť.

Lekári si čoskoro uvedomili, že Jamesova krv je nezvyčajná. Jeho krv bola schopná liečiť ochorenie krvi, kvôli ktorému sa deti rodia s poškodeným mozgom a môže spôsobiť smrť. Požiadali Harrisona, aby daroval plazmu, aby ju lekári mohli otestovať. Harrisonova krv sa stala liekom. V súčasnosti má viac než 70 rokov a zachránil životy dvoch miliónov detí. Nezachraňuje však len cudzie životy. Keď Harrisonova dcéra otehotnela, hrozilo, že jej dieťa bude trpieť Rhesusovou chorobou. Jeho krv však zabezpečila, že jej dieťa sa narodilo zdravé. Preto, že James daroval krv v 18 rokoch, sa v 70-tke mohol stať starým otcom.

Muža zachránil chlapec, ktorého pred deviatimi rokmi zachránila jeho žena

Keď mal Roger Lausier v roku 1965 štyri roky, stratil sa svojej matke počas výletu na pláž. Dostal sa do vody a pokúsil sa plávať, ale stiahol ho spodný prúd. Zomrel by, keby žena menom Alice Blaise neskočila do vody, nevytiahla ho na breh a neposkytla mu prvú pomoc.

O 9 rokov neskôr, keď mal Roger 13 rokov, bol práve na tej istej pláži, keď začul, ako nejaká žena kričí: „Môj muž sa topí!“. Roger si neuvedomil, že je to žena, ktorá ho zachránila, okamžite jej však išiel pomôcť. Naskočil na raft, odpádloval k mužovi a vytiahol ho z vody, čím mu zachránil život.

Nikto z prítomných si neuvedomil, aká bola celá udalosť zvláštna, až kým o nej nečítali ďalší deň v novinách. Až vtedy si Alice uvedomila, že chlapca, ktorý práve zachránil život jej manželovi, zachránila ona na tom istom mieste, keď mal štyri roky.

pexels.com

Hrdinovia Holokaustu boli zachránení pred genocídou v Bosne

Keď v roku 1941 Nemci vtrhli do Sarajeva, rodina Kaviliovcov si myslela, že ich dni sú zrátané. Boli Židia a Nemci sa blížili. Museli zmiznúť. Ich moslimský priateľ Mustafa Hardaga skryl rodinu vo svojom dome a pomohol im ujsť z krajiny. Všetci sa bezpečne dostali preč, okrem otca rodiny, Josefa Kavilia.

Josefa chytili a odviedli na práce. Opäť mu však pomáhali Hardagasovci. Mustafova žena Zejneba mu pašovala jedlo, pomohla mu ujsť z tábora a opäť ho ukryli vo svojom dome. Pomohli mu ujsť z krajiny a opäť sa spojiť s rodinou.

O 50 rokov neskôr, keď zúrila v Sarajeve vojna, Hardagovci tam ešte stále žili. Čoskoro začala genocída, počas ktorej bolo zmasakrovaných viac, než 8000 moslimov. Hardagovci by pravdepodobne umreli tiež, keby historik Yad Vashem nepoznal ich príbeh. Keď genocída začala, Vashem zariadil, aby rodinu previezli do Izraelu. Vrátil im láskavosť za to, že zachránili rodinu Kaviliovcov.

web.archive.org

Muž prežil, lebo daroval krv

Jim Becker sa rozhodol darovať krv, pretože bol veľkým fanúšikom Green Bay Packers. Lístky sa mu však nevošli do rozpočtu a darovaním krvi si na ne chcel zarobiť. Zakaždým, keď daroval krv, odmenil sa kúpou lístka na NFL. A ukázalo sa, že práve darovanie krvi mu zachránilo život.

V roku 1975, po takmer 20 rokoch darcovstva Becker zistil, že trpí hemochromatózou, teda nadmerným toxickým ukladaním železa v orgánoch a zvyčajne sa lieči tzv. púšťaním žilou. Chorobou pravdepodobne trpel takmer celých 20 rokov a liečbou mu náhodou bolo darovanie krvi.

Po tom, ako mu bola určená diagnóza, dostal profesionálnu liečbu, keby však nebol darcom krvi, správnej diagnózy by sa nedožil. Dúfal, že darovaním zachráni niekomu život, nakoniec však zachránil svoj vlastný.

lastangryfan.com

Muž prežil infarkt, pretože pomohol na diaľnici iným

Victor Geisbrecht a jeho žena Ann boli práve na diaľnici, keď videli, ako dve mladé ženy, Lisa a Sara, odstavili auto na kraji cesty. Ženám praskla pneumatika a nevedeli, ako ju vymeniť.

Geisbrecht bol skúsený šofér, chcel preto ženám pomôcť. Ženy Victorovi poďakovali a šli ďalej. Chvíľu na to zišlo z cesty auto Geisbrechtovcov. Ženy zastavili, chceli vedieť, čo sa deje a videli, ako Anna vybehla z auta a kričala, že jej manžel dostal infarkt.

Lisa a Sara toho síce nevedeli veľa o autách, vedeli však, čo treba robiť v prípade infarktu. Poskytli Victorovi prvú pomoc a zavolali záchranku. Victor prežil, a to vďaka tomu, že zastavil, aby pomohol dvom neznámym ľuďom v núdzi.

thestar.com

Muž daroval polovicu svojej pečene budúcej manželke

Christopher Dempsey sa vzdal polovice svojej pečene kvôli žene, ktorú nikdy predtým nevidel.

Náhodou začul, ako kolega hovorí o sesternici, ktorá má štvrté štádium ochorenia pečene. Potrebovala transplantáciu, na čakacej listine však pred ňou bolo ďalších 119 tisíc ľudí. Ak by sa nenašiel darca, ostávali by jej dva mesiace života. Dempsey rodinu nepoznal, nechcel však ženu len tak nechať trpieť.

Ponúkol sa preto, že bude darcom. Žena, ktorej daroval časť svojej pečene, sa volala Heather Krueger a až dovtedy sa nikdy nevideli. Hneď, ako sa prvýkrát stretli, zamilovali sa do seba. Hneď po operácii si dohodli rande a o dva roky neskôr, v roku 2016, sa zosobášili. Kebyže sa Dempsey nebol rozhodol darovať orgán úplne neznámej žene, nikdy by svoju manželku nestretol.

bbc.com

Lekár zachránil muža, ktorý mu zachránil život

Dr. Michael Shannon si prešiel peklom, keď sa jeho SUV v roku 2011 zrazilo na diaľnici s iným autom. Shannon ostal uväznený v horiacom aute. Nevedel sa dostať von a požiar sa rýchlo šíril. Kým prišla záchranka, nohy Dr. Shannona už horeli. Na poslednú chvíľu sa ho však podarilo vyslobodiť z pazúrov smrti.

Zdravotník Chris Trokey vytiahol Shannona z auta a snažil sa ho dostať do nemocnice, neuvedomil si však, čí život zachraňuje, až kým tam nedorazili. V nemocnici začul pacientovo meno „Shannon“.

Trokey sa narodil predčasne s váhou len 1,5 kilogramu a nikto neveril, že prežije. Dr. Shannon však pri ňom strávil celé noci, aby ho udržal pri živote. Len vďaka Shannonovi Trokey prežil prvé dni svojho života. A o mnoho rokov neskôr Shannon prežil nehodu len vďaka tomu, že mu pomohol Trokey.

ktla.com

Učiteľa prvej pomoci zachránili jeho študenti

Bob Marlin zasvätil svoj život vyučovaniu prvej pomoci. Učil miestnych zdravotníkov a zúčastňoval sa mnohých seminárov, vrátane golfového kurzu, na ktorom dostal infarkt. Jeho brat Bill bol však našťastie pri ňom, pamätal si, čo ho Bob naučil a rýchlo mu poskytol prvú pomoc. Zamestnanec golfového klubu doniesol defibrilátor, kým ostatní volali záchranku. Na záchrane sa podieľalo mnoho ľudí a každého jedného z nich Bob učil. Život mu zachránili ľudia za pomoci techník, ktoré ich naučil práve Bob.

wikipedia.org

Ženu zachránil chlapec, ktorého predtým zachránila ona

Keď mal Kevin Stephan desať rokov, hral v baseballovom tíme svojho brata a takmer umrel. Chlapec, ktorý sa práve rozohrával na ihrisku, sa zahnal pálkou trochu bezstarostnejšie, než bolo treba a trafil Kevina rovno do hrude silou dostatočnou na to, aby sa mu to zastavilo srdce.

Našťastie, v dave bola zdravotná sestra Penny Brown, ktorá mu okamžite poskytla prvú pomoc. Naštartovala mu srdce, vďaka čomu prežil. O sedem rokov neskôr, v roku 2006, dostal Kevin príležitosť oplatiť jej to. Penny práve jedla v reštaurácii, kde pracovala, keď sa začala dusiť jedlom. Kevin nevedel, že je to žena, ktorá ho zachránila, ponáhľal sa jej však na pomoc a Heimlichovým manévrom jej zachránil život. Až potom prišiel na to, že práve splatil svoj dlh spred 7 rokov.

cbsnews.com

Bezdomovec vrátil prsteň za vyše 3 500 EUR a dostal za to dom

Billy Ray Harris práve žobral o nejaké drobné v Kansase, keď ho postretlo neuveriteľné šťastie. Mladá žena menom Sarah Darling mu chcela dať nejaké mince, náhodou sa jej však z prsta zošmykol zásnubný prsteň. Bezdomovec mal teraz v rukách malý majetok.

Inštinkt mu nahováral, aby prsteň odniesol do záložne. Keď mu však za neho chceli ponúknuť viac, než 3 500 EUR, prišli výčitky svedomia. Nedokázal to urobiť. Namiesto toho počkal, kým opäť neuvidí Sarah a spýtal sa jej, či náhodou nestratila prsteň. Sarah z vďaky zorganizovala finančnú zbierku. Dúfala, že bezdomovcovi aspoň trochu pomôže.

Situácia však nabrala na obrátkach a Billy dostal oveľa viac, než v čo dúfal. Príbeh upútal aj Harrisovu rodinu, ktorá sa mu dávno odcudzila. Jeho sestra ho našla a priviedla ho späť k rodine, ktorú nevidel už dlhé roky.

Darlingovej sa poradilo pre Harrisa vyzbierať takmer 166 tisíc eur. Z toho si mohol dovoliť kúpiť dom aj auto a dať svoj život opäť do poriadku, čo je viac, než by bol dostal, keby si prsteň nechal.

independent.co.uk

Pozri aj: Tento príbeh vám prezradí, prečo by ste sa nikdy nemali hanbiť za žiadnu zo svojich chýb

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov