Niekedy sa nad nimi nepozastavil nikto, dnes sa nad nimi pozastaví rozum každému z nás.

Určite ste si už všimli, že v “časoch minulých” bolo viacero vecí akýchsi… čudných. Ak si teda myslíte, že dnešní ľudia sú zvláštni, prečítajte si, ako sa správali tí v minulosti. Podotýkame, že všetky z týchto vecí boli úplne legálne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Liečba kokaínom

wikipedia.org

Pred 100 rokmi nebol považovaný kokaín za drogu, ale za liek. V lekárni ste si ho mohli zakúpiť bez lekárskeho predpisu a ľudia ho tak bežne skladovali doma. Používali ho na liečbu kašľa či bolesti zubov. Kokaín sa však používal aj ako sedatívum – a to pre nepokojné deti.

Posielanie detí poštou

Znie to ako zlý vtip, ale je to naozaj tak. Na začiatku 20. storočia mali Američania možnosť posielať svoje deti poštou. Stálo ich to v prepočte asi 10 centov.

Klietky pre deti

Zdá sa, že deti na začiatku 20. storočia deti nemali bohvieaké výsady. Okolo roku 1930 boli veľmi populárne tzv. vonkajšie klietky pre deti. Bol to akýsi malý, zamrežovaný “balkónik” upevnený na stenu domu, do ktorého matky ukladali svoje deti, keď boli priveľmi zaneprázdnené domácimi prácami. Samozrejme si to ospravedlňovali tým, že dieťaťu predsa čerstvý vzduch prospieva.

Živé záhradné dekorácie

wikipedia.org

V 18. storočí bolo zas veľmi populárne “chovať” živé záhradné dekorácie. Tie najbohatšie rodiny si na svojej záhrade ručne vybudovali jaskyňu, kam umiestnili nejakého pustovníka. Ten si nesmel strihať vlasy ani nechty a nesmel sa ani umývať. Zbohatlíci sa týmito “dekoráciami” veľmi radi chválili a navzájom si ich porovnávali.

Pochybné liečebné metódy

Nie je to tak dávno, čo ľudia slovám ako hygiena či dezinfekcia neprikladali žiaden význam. Inak to nebolo ani u lekárov. Nielenže si svoje chirurgické nástroje nečistili, veľmi pochybné boli aj ich samotné liečebné metódy. Za všetky spomeňme napríklad len lobotómiu, strihanie jazyka či elektrošoky.

Rádioaktívne hračky

wikipedia.org

Niektoré, predovšetkým čerstvé mamičky, sú v dnešnej dobe až priveľmi úzkostlivé a podrobne skúmajú zloženie každej jednej hračky svojho dieťaťa. Čo by povedali na to, keby vedeli, s čím sa hrali deti v 50. rokoch? Veľmi populárne vtedy totiž boli tzv. minilaborátoriá, ktoré okrem iných látok obsahovali aj vzorky skutočného polónia či uránu.

Ľudské ZOO

Na to, či je v poriadku držať zvieratá v ZOO v zajatí, máme každý svoj názor. Nakoľko humánne však bolo držanie ľudí v ľudských ZOO, na tom sa asi zhodneme všetci. Takéto “atrakcie” boli v prvej polovici 20. storočia nielen v Ázii či v Afrike, ale aj v Európe. Mali byť dôkazom Darwinovej teórie.

Exkurzie do psychiatrických ústavov

V minulosti si tí najbohatší jedinci mohli zaplatiť “exkurziu” do psychiatrického ústavu, kde sa mohli na ľudí trpiacich vážnymi duševnými poruchami pozerať ako na opičky v klietke.

Zbieranie ľudských pozostatkov

wikipedia.org

Dnes je pre nás nepredstaviteľné, že niekto by si zbieral ľudské kosti či lebky ako trofeje. Niekedy to však bolo úplne bežné a ľudia z vyšších sociálnych kruhov to považovali za svoje hobby. Na fotografii je vyobrazený americký námorník, ktorý si počas 2. svetovej vojny “ukoristil” lebku jedného z japonských vojakov.

Fajčenie na predpis lekára

Je to absurdné, no pred 70 rokmi odporúčali lekári tehotným ženám fajčiť cigarety. Boli presvedčení, že je to jediný účinný liek, ktorý tehotné ženy dokáže zbaviť zápchy. Ženy mali následne dovolené fajčiť aj v nemocnici – hneď po pôrode dieťaťa.

Pozri aj: Toto je 10 najšialenejších a najbizarnejších faktov o smrti a zomieraní z obdobia stredoveku

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov