Tiež si veríte, že porozumiete všetkému v češtine? Verte, že iste sa nájde niečo, čo vás prekvapí. Vedeli ste napríklad, že prdelačka a vejmrda nie sú vulgarizmy, ale názvy jedál, ktoré mnoho Čechov miluje?
Ľudí odrádza krv z prasaťa
Zabíjačka je na mnohých miestach ešte celkom bežnou záležitosťou aj u nás. Možno si aj vy radi pochutnáte na jaterniciach, slanine či klobáskach. Vedeli ste však, že obľúbeným zabíjačkovým pokrmom je prdelačka? Hovorí sa jej aj čierna zabíjačková polievka, trdelačka či prdelanka.

Samozrejme, každá česká babička by vám zrejme povedala, že jej recept na pravú domácu prdelačku je ten najlepší. Základom je ale čerstvá krv z prasaťa. Podľa webu Apetit si ju viete vopred objednať u mäsiara. K príprave budete potrebovať aj vývar, masť, krúpy a niektorí pridávajú aj „jelito“. Web Toprecepty píše, že prdelačka je na prípravu celkom jednoduchá. Mnohých ale odrádza farba polievky spôsobená krvou. Kto sa však prekoná, vraj sa do tohto jedla zamiluje.
Pochúťka k mäsu
Čo sa týka druhého zmieňovaného pokrmu, teda vejmrdy, podľa Topreceptov ide o tradičný staročeský pokrm, ktorý sa dokonale hodí na jesennú konzumáciu. Konzumuje sa najmä ako príloha, napríklad k údenému kolenu či k iným druhom mäsa.
Vejmrda: Název vejmrda možná znít trochu nezvykle, ale jde vlastně o staročeské označení jablkového křenu. Vejmrda je oblíbená př… https://t.co/nFZMbDscN2 pic.twitter.com/AaAKPW5aup
— Receptnajidlo.cz (@receptnajidlo) June 12, 2022
Základ tvoria nastrúhané jablká a chren (vejmrde sa hovorí aj jablčný chren), no niektorí uprednostňujú dulu namiesto jablka. Niektorí ľudia pridávajú k jablkám a chrenu ešte základ zo zabíjačkovej polievky, prípadne klasický vývar. Dochutiť sa môže citrónovou šťavou, octom či cukrom.
Problém za tunelom Višňové: Vodiči neodbočia, nová cesta je zbytočná. Analytik Bazovský vysvetlil, prečo
Bola vysušená 5 rokov doma v garáži a jej rodina si to nevšimla: Záhada úmrtia mladej ženy vám nedá spávať
Už malý detail vie ušetriť desiatky eur, takto si nastavte radiátory. Odborníci upozorňujú, čo je doma najväčší problém
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané








Nahlásiť chybu v článku