Foto: Pexels

Dovolenka niektorých Slovákov by sa tak mohla skomplikovať.

Chorvátsko patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie v celej Európe a neraz sa zvykne ľudovo nazýva aj „slovenské more“. Táto takmer štvormiliónová krajina však miestami prestáva zvládať obrovský nápor letných turistov a tamojšia vláda preto prichádza s radikálnym riešením, píše chorvátsky denník Novi List.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nový návrh zákona pritom vyzerá na prvý pohľad pomerne jednoducho. Záhreb chce obmedziť počet dovolenkárov v tých najpreťaženejších oblastiach a plošne tak regulovať turizmus. Zvýšila by sa tým kvalita pobytu turistov v danom regióne a environmentálny problém predstavuje aj neustále pribúdanie ubytovaní, ktoré neraz praskajú vo švíkoch.

Tento rok ešte bez zmien

Podľa portálu Kult Plave Kamenice dokáže krajina v súčasnosti ubytovať približne 780-tisíc turistov, z toho 180-tisíc v hoteloch a zvyšok v súkromných ubytovacích zariadeniach. Problém na niektorých miestach predstavujú aj zásoby pitnej vody, čím sa má nový zákon taktiež zaoberať.

Foto: Unsplash

Zatiaľ nie je známe, odkedy by mohol platiť a aká bude jeho presná podoba, no tohtoročnej turistickej sezóny by sa ešte nemal týkať. V lete totiž chorvátska vláda plánuje predstaviť len návrh znenia tohto opatrenia.

„Cieľom reformy je iniciovať trvalo udržateľný a regionálne vyváženejší rozvoj cestovného ruchu. Všetky opatrenia a aktivity musia byť v súlade s tromi princípmi udržateľnosti – environmentálnou, sociálnou a ekonomickou udržateľnosťou,“ cituje Novi List chorvátsku vládu. Súčasťou návrhu má byť aj ekologický poplatok, ktorý budú musieť turisti zaplatiť.

Aj tento článok ste si mohli prečítať do konca vďaka našim predplatiteľom.
Staňte sa súčasťou PREMIUM klubu a získate benefity v hodnote 28 €.

Uložiť článok

Najnovšie články