Foto: unsplash

Spia s vami domáci miláčikovia v jednej miestnosti?

Kým niektorí ľudia trvajú na tom, že zvieratá patria len na dvor, iní nemajú problém spať so psom či s mačkou v jednej posteli. Podľa odborníkov to ale môže ovplyvňovať kvalitu spánku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Chrápanie, zášklby či spánkové apnoe

Váš domáci miláčik môže byť príčinou toho, že sa nedokážete poriadne vyspať, píše Mail Online. Podľa výskumu hrozí majiteľom psov častejší výskyt porúch spánku. Majitelia mačiek zas častejšie pociťujú zášklby končatín počas noci. Objaviť sa môže aj chrápanie, budenie sa počas noci a niektorí majitelia domácich miláčikov sa dokonca musia uchýliť aj k tabletkám na spanie, uvádzajú vedci z Lincoln Memorial University v publikovanej štúdii.

Aj keď, na druhej strane, mnohí udávajú, že prítomnosť domáceho miláčika ich upokojuje a umožňuje im uvoľniť sa a relaxovať. Autorka štúdie Lauren Wisnieski hovorí, že prechádzajúce výskumy priniesli zmiešané výsledky. Potvrdilo sa, že zvieratá naozaj poskytujú pocit istoty a bezpečia, čo pomáha redukovať pocity úzkosti, depresie a stresu.

Foto: unsplash

Na druhej strane ale môžu narúšať spánok. Výskumníci analyzovali dáta zhromaždené od 5 500 ľudí. Zmena kvality spánku bola jasnejšie viditeľnejšia u majiteľov psov v porovnaní s majiteľmi mačiek.

Aj zvieratá potrebujú spánkový režim

Majitelia psov častejšie trpia spánkovým apnoe a ďalšími poruchami spánku, následkom čoho sú častejšie unavení a nevyspatí. Problémy so zaspávaním a s chrápaním zas častejšie potrápia majiteľov mačiek. Spôsobovať to môže aktivita mačiek počas noci, toto sa ale potvrdiť nepodarilo.

Odborníci si myslia, že zistenia môžu pomôcť ľuďom, ktorí majú dlhodobý problém so spánkom. Môžu napríklad zabezpečiť, aby malo zviera vlastný priestor na spanie mimo spálne. Je však pochopiteľné, že keď človek strávi väčšinu dňa v práci, zvyšok dňa chce byť blízko k svojmu domácemu miláčikovi a tráviť s ním čas.

Foto: unsplash

Ak už sa predsa len rozhodnete spať v jednej posteli alebo v spálni s domácim miláčikom, Sleep Foundation odporúča dbať na častejšie pranie posteľnej bielizne. Uistite sa, že máte dostatok priestoru. Pravidelnými návštevami veterinára ochránite pred prípadnými ochoreniami zviera, ale aj seba. Nemali by ste zviera nechávať, aby vám olizovalo tvár, keďže choroby sa prenášajú najmä týmto spôsobom.

Pred spaním psíka vždy vyvenčite. Navyše, podobne ako ľudia, aj zvieratá sú ovplyvňované cirkadiánnym rytmom a mali by mať pravidelný spánkový režim. Ak ho budete dodržiavať, môžete sa nepokojným nociam vyhnúť o niečo ľahšie.

Uložiť článok

Najnovšie články