Ilustračné foto: Pixabay

Zverejnili prvú rozsiahlu štúdiu na túto tému.

Ľuďom, ktorí mali ochorenie COVID-19 viac než raz, hrozí dva až tri razy väčšia pravdepodobnosť závažných zdravotných problémov než osobám, čo sa koronavírusom infikovali iba jedenkrát. Vyplýva to z prvej rozsiahlej štúdie amerických vedcov na túto tému, ktorá bola tento týždeň zverejnená vo vedeckom časopise Nature Medicine. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskumníci analyzovali anonymizované medicínske záznamy 5,8 milióna osôb zo zdravotníckej databázy amerického ministerstva pre záležitosti veteránov. Autori štúdie pritom varovali, že jej výsledky mohla ovplyvniť skutočnosť, že išlo najmä o záznamy starších belošských mužov.

Z analyzovaného počtu ľudí bolo v období od 1. marca 2020 do apríla tohto roku minimálne raz pozitívne testovaných na covid viac ako 443.000. Takmer 41.000 z nich malo covid viac ako raz. Vyše 93 percent sa nakazilo dva razy, zatiaľ čo šesť percent sa infikovalo trikrát a necelé jedno percent štyrikrát. Zvyšných 5,3 milióna ľudí covid nikdy nemalo.

Zdravotné komplikácie

Štúdia ukázala, že v porovnaní s osobami, ktoré sa infikovali covidom len raz, mali opakovane nakazení ľudia dvakrát vyššiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia a trikrát vyššie riziko hospitalizácie pre súvisiace komplikácie.

U opätovne infikovaných sa viac než trikrát častejšie vyskytovali problémy so srdcom a pľúcami. Autori štúdie tiež konštatovali, že reinfekcia prispieva aj k poruchám fungovania mozgu, ochoreniu obličiek a vzniku diabetu. Riziko takýchto problémov sa navyše môže zvyšovať s každou ďalšou nákazou covidom.

Epidemiológ Ziyad Al-Aly pôsobiaci na Washingtonskej univerzite v meste St. Louis pre AFP povedal, že dôvod, prečo dochádza k opätovným nákazám je, že súčasná vakcinačná stratégia nebráni šíreniu vírusu. „Myslím si, že reinfekcie budú pokračovať, pokiaľ nebudeme mať vakcíny, ktoré zablokujú prenos (vírusu), poskytnú trvácnejšiu ochranu a budú odolné voči (novým) variantom,“ uviedol.

Uložiť článok

Najnovšie články