Väčšina z nás vie, ktorý druh piva či alkoholu máme radi a nerobí nám problém rozoznať rum od whisky. Zvládnete ale kvíz, ktorý sa venuje procesu výroby alkoholu?
Ak sa vám tento kvíz páčil, nezabudnite si vyskúšať aj ďalšie v našej sekcii .
Aký je rozdiel vo výrobe klasického rumu a tuzemského rumu?
Rum sa typicky vyrába z cukrovej trstiny. Tuzemský rum je vyrábaný ochutením zriedeného liehu s rumovou esenciou.
Oboje sú vyrobené z cukrovej trstiny, tuzemský rum sa ale mieša s liehom a nepridáva sa do neho žiadne ochucovadlo (vanilka, kokos a podobne).
Nie je medzi nimi žiaden rozdiel, tuzemský rum je len český druh tmavého rumu.
Pokračovať >>
Aký je rozdiel medzi koňakom a brandy?
Brandy musí zrieť v dubových sudoch aspoň dva roky a obsahovať aspoň 90 percent bieleho hrozna. Koňak môže zrieť v hocijakom sude.
Každý koňak je v podstate brandy, ale nie každé brandy je koňak, lebo pravý koňak pochádza len z regiónu v meste Cognac.
Brandy sa nikdy nesmie vyrábať fermentáciou zvyškov strapcov hrozna po ich vylisovaní na mušt. Pri koňaku je toto typický proces.
Pokračovať >>
Existuje rozdiel medzi striebornou a zlatou tequilou?
Áno - strieborné tequily v sebe majú väčšie množstvo agáve a musia zrieť v drevených sudoch. Zlatá môže zrieť v hocijakom sude.
Áno - zlatá tequila zreje v drevených sudoch a je do nej pridávaný (typicky) karamel, aby získala svoju farbu. Strieborná tieto kroky nevyhnutne nepotrebuje.
Nie, oboje sú rovnaký druh alkoholu
Pokračovať >>
Ako prebieha kvasenie pri príprave na vodku?
Surovinu s cukrom alebo škrobom pomlieme a necháme kvasiť zhruba dva týždne. Potom prevaríme v čistej vode a pokračujeme filtrovaním.
Na bázu musíme použiť len surovinu s cukrom, nesmie obsahovať škrob, ten by poškodil kvalitu. Surovinu s vysokým obsahom cukru rozpučíme, prevaríme a kvasíme zhruba týždeň.
Surovinu s vysokým obsahom škrobu či cukru pomlieme, prevaríme v čistej vode a necháme kvasiť 3-4 dni.
Pokračovať >>
Fermentáciou jačmeňa, ktorý sa skombinuje s inou obilninou (podľa toho vzniká príchuť).
Z cukrovej trstiny, ktorá musí ležať aspoň 3 roky. Odporúča sa však 5-15 rokov.
Destiláciou z obilnín, ktorá zreje v drevených sudoch.
Pokračovať >>
Ktoré z týchto tvrdení o alkohole je mýtus?
Tmavšie alkoholické nápoje sú zdravšie.
Biele víno obsahuje menej alkoholu ako červené.
Alkohol na náš mozog začína účinkovať po 6 minútach od konzumácie.
Pokračovať >>
Aký je rozdiel medzi americkou a írskou whisky?
Hlavnou zložkou írskej whisky je jačmeň, zatiaľ čo americkú môžeme vyrobiť z kukurice, raže alebo pšenice.
Írska whiskey je oproti tej americkej typicky sladšia a môže sa pokaziť.
Americká whiskey potrebuje na dozretie aspoň 3 roky, írska len 2 roky a nepridáva sa do nej cukor.
Pokračovať >>
Aký je rozdiel medzi borovičkou a ginom?
Borovička počas výroby prechádza fermentáciou, gin nie.
Gin je obilný destilát s borievkovou arómou a korením, borovička potrebuje priamo borievky.
Gin sa vyrába pridaním borievok, borovička ale používa borievkovú silicu.
Pokračovať >>
Aký je rozdiel medzi pivom IPA a APA?
APA je silnejší druh piva, máva až 18 stupňov. IPA má maximálne 16 stupňov.
APA je aromatickejšie a menej horké, IPA je silnejšie a horké pivo.
Všetky suroviny piva IPA by mali pochádzať zo Spojených štátov, pri APE na lokalite nezáleží.
Pokračovať >>
Aký je rozdiel medzi liehovinou a destilátom?
Do destilátu sa zo zásady pridávajú aromatické a chuťové látky. Do liehoviny tieto látky nepatria.
Destilát sa vyrába len z kvalitného ovocia. Liehovinu možno vyrobiť z čohokoľvek, ale väčšinou sa vyrába z melasy, obilnín alebo kukurice.
Destilát potrebuje aspoň 15 percent "etylalkoholu". Pri liehovinách je to väčšinou menej.
Pokračovať >>
Vyhodnotenie:
Tak zase inokedy
Na druhej strane aspoň vieš, že nie si alkoholik 🙂
Vyhodnotenie:
Môže byť
Hoci sa vo svete alkoholu nevyznáš, pár užitočných informácií ťa rodičia naučili 🙂
Vyhodnotenie:
Veľmi slušné!
Toto je úplne super výsledok! 🙂
Vyhodnotenie:
Wau!
Výsledok pravého štangastu 🙂
Prosím zdieľajte tento kvíz na zobrazenie výsledkov.
Facebook
HRAŤ ZNOVA!
Nahlásiť chybu v článku