Foto: Profimedia

Náš severný sused rieši škandál s očkovaním.

Už prvé dni očkovania vakcínou proti novému koronavírusu v Poľsku spôsobili škandál. Tak ako aj u nás, aj v Poľsku majú byť v prvom rade očkovaní zdravotníci, keďže sú dôležitou a veľmi rizikovou skupinou obyvateľstva. Avšak o rôznych celebritách sa určite nedá hovoriť ako o niekom, koho by bolo potrebné očkovať prednostne. Ale presne to sa stalo v Poľsku. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje portál iDnes, v Poľsku sa niekoľko známych ľudí dostalo k vakcíne proti koronavírusu skôr a mimo poradia. Medzi nimi bol napríklad bývalý premiér, ale aj herci či herečky.

Mali dávky použiteľné do konca roka

Varšavská lekárska univerzita uviedla, že získala od poľskej štátnej správy hmotných rezerv niekoľko dávok, ktoré bolo potrebné použiť do konca roka. Zaočkovali nimi tak časť svojich zamestnancov v nemocniciach a ich rodiny, pacientov, a tiež 18 celebrít, ktoré údajne súhlasili, že budú očkovaciu kampaň propagovať.

Foto: Profimedia

Šéf štátnych hmotných rezerv ale agentúre PAP povedal, že univerzite neposkytli žiadne dodatočné vakcíny a určite nie „dávky pre celebrity“. Uviedol, že očkovacie látky sú určené výhradne pre zdravotníkov.

Podľa premiéra je to škandál

Mediálne informácie o známych ľuďoch, mimo iného aj z prostredia kultúry a politiky, ktorí sa nechali očkovať mimo poradia, sú obrovským škandálom,“ povedal premiér Mateusz Morawiecki a dodal, že neexistuje žiadny dôvod na porušovanie pravidiel.

Foto: Profimedia

Lekársku univerzitu tak čaká kontrola a vyšetrovanie toho, čo sa naozaj stalo.

Vakcínu dostal napríklad 74-ročný herec Andrzej Seweryn, ktorý chce podporovať očkovanie. Vakcínu dostal tiež bývalý poľský premiér Leszek Miller, ktorý je v súčasnosti europoslancom a pre TVN24 povedal, že využil ponuku univerzity: „Mám 75-rokov, mám rôzne choroby a jednoducho sa toho vírusu bojím,“ uviedol. O tom, že bol očkovaný, informoval cez Twitter.

Uložiť článok

Najnovšie články