Foto: TASR - Martin Baumann

Na Slovensku registrujeme 9574 pozitívnych prípadov na nový koronavírus.

Na Slovensku v pondelok (28.9.) pribudlo 231 prípadov nákazy novým koronavírusom, spravilo sa 2561 testov. Celkovo tak evidujeme 9574 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Článok pokračuje pod videom ↓

V pondelok pribudlo 116 vyliečených pacientov. Celkovo sa z ochorenia vyliečilo 4329 ľudí. V nemocniciach je aktuálne s ochorením alebo s podozrením naň 222 pacientov, ochorenie bolo potvrdené u 187 osôb, na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 16 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 18 pacientov s ochorením COVID-19.

Spolu laboratóriá už na ochorenie otestovali 450 501 vzoriek. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus je 45.

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Trnava (42), Humenné (16), Námestovo (16),Tvrdošín (16), Bratislava (13), Skalica (13), Prešov (12), Nitra (9), Pezinok (9), Nové Zámky (8), Sabinov (6), Senica (6), Sobrance (6), Trenčín (6) a Košice (5). Štyri prípady boli v okresoch Malacky, Michalovce, Poprad a Svidník, po tri prípady v okresoch Bardejov, Galanta, Komárno, Piešťany a Senec. Dva prípady boli v okresoch Hlohovec, Košice a okolie, Snina a Trebišov, jeden prípad zaznamenali Bánovce nad Bebravou, Kežmarok, Levice, Martin, Medzilaborce, Stará Ľubovňa, Topoľčany, Vranov nad Topľou a Žilina. Je medzi nimi 121 žien a 110 mužov, sú vo veku od 6 do 95 rokov.

Slovensko sa bude snažiť zvýšiť testovanie na nový koronavírus

Slovensko sa bude snažiť zvýšiť testovanie na ochorenie COVID-19. Deklaroval to počas zasadnutia krízového štábu hlavný hygienik SR Ján Mikas. Slovensko zatiaľ nebolo v situácii, že by nebolo schopné otestovať už odobraté vzorky, povedal premiér Igor Matovič (OĽANO).

Predseda vlády hovorí, že je klamstvo, že Slovensko nestíha testovať. „Ani raz sa nedosiahla maximálna kapacita testovania,“ poznamenal. Slovensko nemá ani problém s odbernými miestami. „Dokážeme odobrať dostatok,“ tvrdí Matovič.

V utorok (29. 9.) má byť na Úrade verejného zdravotníctva SR stretnutie, na ktorom sa majú zúčastniť aj zástupcovia súkromných laboratórií. Budú hovoriť o tom, akým spôsobom je možné zvýšiť testovanie ľudí. „Samozrejme, prichádzajú ponuky aj iných druhov testovaní, napríklad antigénne rýchlotesty. Tu tiež hľadáme spôsoby, ako by sme zvýšili testovaciu kapacitu na SR,“ priblížil Mikas.

Uložiť článok

Najnovšie články