Foto: blankebedenken.org

Výzva má poukázať na nedostatok ochranných pomôcok pre lekárov, sestry a ďalší personál.

Pandémia koronavírusu so sebou priniesla aj krízu zdravotníckeho systému. Tlak na nemocničné zariadenia je v najviac postihnutých krajinách enormný, naprieč všetkými kontinentami pritom zdravotníctvo trpí aj nedostatkom nevyhnutných zdravotných pomôcok. Nemeckí lekári sa situáciu rozhodli riešiť netradičným protestom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zdravotnícky systém pod náporom pandémie nového koronavírusu kolabuje hneď z niekoľkých dôvodov. Najčastejším je nedostatok nemocničných lôžok, nedostatok pľúcnych ventilácií pre pacientov s ťažkým priebehom ochorenia, nedostatok personálu a najmä toho kvalifikovaného. Absolútnym základom je však dostatok ochranných zdravotníckych pomôcok. Ak lekári a sestry nemajú rúška, ochranné obleky, rukavice a ďalšie pomôcky dostávajú sa sami pri kontakte s pacientami do veľkého rizika.

Foto: blankebedenken.org

„Nahé obavy“

Nemeckí zdravotníci sa na problém s nedostatkom ochranných pomôcok rozhodli poukázať netradičným spôsobom. V rámci výzvy nazvanej Blanke Bedenken (prekl. Nahé obavy) zdieľajú vlastné nahé fotografie počas výkonu svojej práce. Myšlienkou výzvy je prostredníctvom fotografií poukázať na to, akí sú lekári, sestry či iný zdravotnícky personál, napríklad v domovoch sociálnych služieb, bez dostatočnej ochrany zraniteľní. Proti pandémii bojujú často nahí, čím vystavujú riziku seba, svoje rodiny, kolegov a v neposlednom rade aj ďalších pacientov.

Foto: blankebedenken.org
Foto: blankebedenken.org

Chýba veľké množstvo pomôcok

Problémom s nedostatkom ochranných pomôcok sa aktuálne stretávajú krajiny naprieč všetkými kontinentmi. Nemeckí zdravotnícky personál chce prostredníctvom výzvy Blanke Bedenken apelovať na vládu, aby problém riešila aktívnejšie ako doposiaľ. Ako upozorňuje The Guardian, nemeckým zdravotníkom chýba viac ako 100 miliónov chirurgických rúšok, 50 miliónov respirátorov a 60 miliónov ochranných oblekov.

Foto: blankebedenken.org
Foto: blankebedenken.org
Uložiť článok

Najnovšie články