Kôprovský štít, foto: unsplash.com/ Štefan Štefančík

Chodník vás prevedie cez malebnú tatranskú dolinu, priezračné horské potoky a mystické tyrkysové plesá.

Zimná uzávera Tatier skončila. Je čas obuť turistické topánky, nahodiť ruksak a prebádať zabudnuté tiesňavy či majestátne štíty. Vybrali sme pre vás zaujímavú, málo frekventovanú trasu na Kôprovský štít. Vezmite si so sebou veľkú zásobu vody, budeme stúpať vysoko.

Článok pokračuje pod videom ↓
Výškový profil trasy, zdroj: hiking.sk

Trasa:
Štrbské PlesoPopradské plesorázc. nad Žabím potokom – Veľké Hincovo pleso – Vyšné Kôprovské sedloKôprovský štítnaspäť rovnakou cestou 

Náročnosť: stredne náročná, celodenná
Prevýšenie: 1 173 m
Vzdialenosť: 20 km
Trvanie: 7:40

Trasu začínate na parkovisku pri Štrbskom plese, kde sa napojíte Pred Heliosom na červenú značku po Tatranskej magistrále, miernym stúpaním pokračujete až na Trigan. Pri Trigane zmeníte farbu turistickej značky za zelenú, cez riedky porast sa dostanete k drevenému mostu cez Hincov potok, ďalej miniete rázcestie „zimnej cesty“ a odkiaľ pokračujete asfaltovou cestou po modrej značke až k Popradskému plesu.

Chata pri Popradskom plese je posledné miesto na trase, kde sa môžete občerstviť zo zásob horských chát, vyššie už totiž žiadnu chatu nenájdete. Pri Popradskom plese naberte nový dych, pokračovať budete o niečo prudšie.

Chata pri Popradskom plese, foto: Michal Klajban [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Od Popradského plesa pokračujete po modrej značke. Stúpať budete vlnitým lesným chodníkom. Dvakrát skrížite malý potôčik a dostanete sa k rázcestiu Nad Žabím potokom. Držte sa stále na modrej značke. Ešte raz skrížite Hincov potom a nabehnete na strmé serpentíny. Ak vám nebude stačiť dych, pootočte sa na chvíľu za seba a vychutnajte si výhľad na otvárajúcu sa Mengusovskú dolinu pod vašimi nohami. Strmé serpentíny onedlho vystriedate za pozvoľné stúpanie k Veľkému Hincovmu plesu. Očarujúco pokojná atmosféra tyrkysového plesa je ideálnym miestom na občerstvenie, ktoré by ste si mali so sebou vziať, aby ste zdolali ďalšie stúpanie.

Od plesa pokračujete miernym stúpaním, neskôr sa chodník kľukatí do strmých meandrov až po Vyšné Kôprovské sedlo, odtiaľ sa napojíte na červenú značku. Na vrchol Kôprovského štítu vás privedie sutinový chodník.

Veľké Hincovo pleso, foto: pixabay.com

Vrchol Kôprovského štítu vás prekvapí svojou podmanivou svojráznosťou. Teraz upriamte svoju pozornosť na veľkolepé výhľady na okolité vrchy ako napríklad Kriváň, Satan, Vysoká, Lomnický štít. Výhľady siahajú až do Poľských Tatier, kde sa môžete zapozerať na pokojnú hladinu Morského oka.

Spomínate si, že sme vám opísali túto trasu ako málo frekventovanú? Zapozerajte sa cestou na protiľahlé Rysy, pokojne sa vám môže naskytnúť pohľad na „hadíka“ turistov, zúfalo čakajúcich na výstup ku Chate pod Rysmi. Zatiaľ čo vy si budete vychutnávať samotu uprostred Mengusovských štítov a na samotnom vrchole nebudete musieť čakať v rade na fotku. Táto trasa patrí k menej obľúbeným kvôli tomu, že na trase je len jedna chata na doplnenie energie – Chata pri Popradskom plese. Práve to robí z tohto miesta tichý šperk tatranskej koruny.

Array

#cestujemdoma

Spoznávaj Slovensko a jeho krásy, podpor domácu ekonomiku a cestovný ruch.

Uložiť článok

Najnovšie články