Foto: Ilustračné (Pixabay)

Dobré ráno, je streda 1.mája a my máme pre vás pripravený ďalší Interez PODCAST.

Vitajte pri ďalšom dieli pravidelného týždenného Interez podcastu. Prinášame vám ho každú stredu ráno. Ak ste nestihli tie minulé, nájdete ich na tomto odkaze.


V dnešnom podcaste si budete môcť vypočuť:

  • Vesmírne agentúry sa stretli, aby vytvorili krízový plán pre kolíziu Zeme s asteroidom. Cvičenie potrvá 5 dní a má byť simuláciou možnej katastrofy.
  • Aké je to stráviť niekoľko dní vo vlaku Transsibírskej magistrály? Je pravda či mýtus, že niekoľko dní vidíte len lesy? V Cestovateľskom kine vám to 15. mája v trnavskom Kine Hviezda prezradí Martin Navrátil. Lístky dostupné tu.
  • Filmové novinky: Československá dráma Chvilky, Beach Bum s Matthew McConagheyim či maďarský film Nebezpečné city.
  • Vieme, čo klimatické zmeny asi spôsobia, no koľko nás to bude stáť?
  • Od 4. mája bude premávať Gemerský expres. Prečo sa ním oplatí previezť?

Naša slnečná sústava pozostáva okrem Slnka, planét a ich mesiacov aj z obrovského množstva ďalších telies. Hovoríme o kométach a asteroidoch, ktoré sa, pokiaľ vieme, v najväčšom množstve nachádzajú v takzvanom Pásme planétok v oblasti medzi Marsom a Jupiterom. Asteroidov sa vo vesmíre nachádza nespočet. Pohybujú sa po svojich dráhach, ktoré síce vieme vo väčšine prípadov vypočítať, no sledovať všetky predsa len možné nie je. Navyše, ak sa asteroid niekde zrazí s iným asteroidom poprípade iným telesom, jeho dráha sa celkom zmení a stáva sa takpovediac neriadenou strelou, ktorej trajektóriu treba opäť previezť výpočtovými modelmi.

Foto: Ilustračné (Pixabay)

Objekty blízke Zemi

Našu Zem ohrozujú najmä NEO objekty. Ide o skratku anglického výrazu Near Earth Object, ktorý môžeme preložiť ako objekty blízke Zemi, no už to neznie tak pútavo ako v angličtine. Ide o asteroidy alebo kométy, ktorých dráha vedie oblasťou, od Slnka vzdialenej od 146 do 194 miliónov kilometrov. To znamená, že sa tieto objekty skôr či neskôr dostanú do vzdialenosti menej ako 50 miliónov km od Zeme. Väčšina objektov, ktorým sa podarí dostať až do atmosféry našej planéty v nej aj zhorí. Riziko predstavujú tie, ktorých veľkosť dosahuje 30 a viac metrov. Akousi podkategóriou NEO objektov sú potenciálne nebezpečné objekty, ktoré sú klasifikované ako asteroidy väčšie ako 140 metrov, ktoré sa dostanú k Zemi na vzdialenosť aspoň 7,7 milióna kilometrov.

Všeobecný scenár neexistuje

A čo môže ľudstvo spraviť v prípade ohrozenia zeme asteroidom? To presne nevedia ani samotní odborníci. Práve preto sa predstavitelia niekoľkých svetových vesmírnych agentúr práve v týchto dňoch stretli v College Parku v štáte Maryland. Koná sa tu totiž vedecká konferencia Planetary Defense Conference Exercise, ktorej cieľom je nasimulovať situáciu blížiaceho sa kontaktu Zeme s iným telesom a vymyslieť plán ako túto udalosť odvrátiť. V súčasnom svete by totiž dopad dostatočne veľkého meteoritu na zemský povrch v blízkosti husto osídlenej metropolitnej oblasti znamenal nepredstaviteľnú katastrofu.

Fiktívna katastrofa

Pre konferenciu Planetary Defense Conference Exercise je pripravený nasledovný fiktívny scenár. 26. marca 2019 objavili astronómovia asteroid, ktorý pomenujú 2019 PDC. Nasledujúce týždne pozorovania odhalili, že má priemer od 100 do 300 metrov a k Zemi sa blíži rýchlosťou 14 km/s. Podľa výpočtov jeho trajektórie má okolo Zeme obletieť vo vzdialenosti približne 20 miliónov kilometrov presne 29. apríla 2027. Existuje však 1% šanca, že do Zeme narazí. Nateraz asteroid pokračuje po svojej dráhe a kým sa v roku 2027 znovu nepriblíži k Zemi nie je ho možné ďalej sledovať. Ľudstvo má 8 rokov na to, aby vymyslelo ako katastrofe predísť.

Ako by fiktívny príbeh pokračoval, to už v týchto dňoch vymýšľa tím špičkových vedcov z rôznych vesmírnych agentúr. Pracovať budú na tom, ako by bolo možné spresniť pravdepodobnosť dopadu asteroidu na povrch Zeme i to, kde by v tom prípade už meteorit mohol hypoteticky dopadnúť, aké dôsledky by takáto kolízia mala a ako by mal vyzerať evakuačný krízový plán spoločne s celou logistikou. Celá konferencia prebieha takpovediac na papieri a preto bude aj jej výsledkom len teória, ktorú dúfajme nebudeme musieť nikdy otestovať.

Do asteroidu plánujeme aj naraziť

Oveľa ambicióznejší plán má v tomto smere NASA v spolupráci s univerzitou Johna Hopkinsa a najnovšie aj spoločnosťou Elona Muska Space X. Projekt s názvom DART, čo je skratka anglického Double Asteroid Redirection Test, spočíva vo výskume toho, ako asteroid zmení svoju dráhu po kontakte s cudzím telesom ľudského pôvodu. Inými slovami a zjednodušene, NASA chce s pomocou Muskovej rakety Falcon 9 v roku 2021 vo vysokej rýchlosti naraziť do veľkého asteroidu Didymos. Skúmať potom bude, či je možné takýmto spôsobom odkloniť veľký asteroid z jeho pôvodnej dráhy natoľko, aby to prípade potreby zachránilo svet pred katastrofou.


Podcast portálu Interez môžete bezplatne počúvať a samozrejme odoberať na týchto platformách:


Ďakujeme, že ste opäť počúvali Interez PODCAST, majte príjemný zvyšok týždňa. 

Uložiť článok

Najnovšie články