Foto: S povolením VKÚ Harmanec

Slávne zeleno-žlté mapy sú späť! Vynovené.

Pamätáme si ich všetci. Kto nedržal typické zeleno-žlté turistické mapy aspoň raz v rukách, zrejme nikdy nebol v našich horách. Slovenský výrobok detailne zdokumentovanej slovenskej prírody má za sebou aj zaujímavý príbeh. Pochádza totiž z Harmanca, z priestorov spoločnosti VKÚ, ktorá našu krajinu mapuje už viac ako 70 rokov. 

Školské atlasy, nástenné školské mapy, turistické mapy. To všetko od Vojenského kartografického ústavu využívali naši rodičia rovnako, ako sme ich využívali aj my. Ako však názov spoločnosti napovedá, jeho hlavnou úlohou boli záujmy armády. Od svojho vzniku v roku 1948 až do vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa venoval VKÚ najmä vojenskému mapovaniu a tvorbe mapových diel pre armádne účely. Už v bývalom Československu ale turistická mapa od VKÚ nechýbala v žiadnom turistickom batohu.

Foto: S povolením VKÚ Harmanec

Roky 1989 a 1991 priniesli vo VKÚ veľké zmeny. Činnosť spoločnosti sa rozšírila z najmä armádnych projektov na tvorbu máp pre širokú verejnosť. V roku 1992 tak Slovensko uzrelo prvú novovytvorenú edíciu klasických zeleno-žltých turistických máp. Sériu otvorila mapa číslo 100 a teda Banská Bystrica a jej okolie. Do niekoľkých rokov vytvorilo VKÚ turistické mapy každého kúta našej krajiny. Pre turistov sa zeleno-žlté mapy stali kultom a legendou.

Foto: S povolením VKÚ Harmanec

Napriek tomu, že sa VKÚ v ponuke turistických máp stal absolútnou jednotkou na trhu, spoločnosť sa dostala do finančných problémov. Všetko vyzeralo tak, že klasické zeleno-žlté mapy budú minulosťou. Nové sa netlačili, opatrovať sme museli tie, čo sme nakúpili v minulosti. Potom však prišiel rok 2016 a legendárne retromapy ohlásili veľký návrat.

Foto: S povolením VKÚ Harmanec

Skupina nadšencov pre turistiku, rozvoj cestovného ruchu a mapy všetkého druhu ohlásili, že so zeleno-žltými mapami sa netreba lúčiť, ale práve naopak. Retromapy sú späť, v tradičnom obale no s vynoveným obsahom.

Aktuálna edícia zeleno-žltých turistických máp v mierke 1:50 000 a 1:25 000 sa od tých retrokúskov na prvý pohľad takmer vôbec nelíši. Mapový obsah je však aktualizovaný a to v spolupráci s Klubom slovenských turistov ako aj Slovenským cykloklubom. Vydaniu každej jednej mapy navyše predchádzalo 4-mesačné overovanie a porovnávanie mapy s realitou.

Foto: S povolením VKÚ Harmanec

Zeleno-žlté mapy tak budú aj v najbližších rokoch robiť spoločnosť turistom po celom Slovensku. Retro turistické mapy, ktoré naši rodičia používali pred desaťročiami žijú dodnes napriek tomu, že to vyzeralo na ich absolútny koniec. Vďačiť za to môžeme spoločnosti, ktorú možno poznáte vďaka ich jedinečným maľovaným mapám. Práve oni totiž stoja za návratom retro zeleno-žltých máp, ktorých novú edíciu nájdete na tomto odkaze.

 

Uložiť článok

Najnovšie články