Foto: Theodor de Bry [Public domain, Public domain or CC BY-SA 4.0 ], from Wikimedia Commons

Dr. James Cole získal Ig Nobelovu cenu za štúdiu, v ktorej podrobne opisuje, akú nutričnú hodnotu obsahuje mŕtvola.

Získať Nobelovu cenu je snom väčšiny vedcov alebo ľudí, ktorí sa zaslúžili o podstatný prínos vo svojej oblasti. Čo by ste však povedali, ak by ste získali Ig Nobelovu cenu? Tohtoročný jej víťaz sa zaoberal veľmi kurióznym výskumom kanibalizmu a dospel k zaujímavým zisteniam. 

Ig Nobelova cena je americké ocenenie, ktoré paroduje Nobelovu cenu. Získavajú ju autori za neobvyklé či triviálne výsledky vo svojom výskume. Preto nie je prekvapujúce, že sa neraz venujú naozaj šokujúcim štúdiám. To platí aj o tomto víťazovi. Zaoberal sa totiž výskumom nutričnej hodnoty ľudského tela.

Dr. James Cole, lektor archeológie na Univerzite v anglickom Brightone, získal Ig Nobelovu cenu za svoju prácu, ktorá ukazuje, že ľudské mäso má výrazne nižší obsah kalórií ako zvieratá, ktoré bežne konzumujeme. Za toto úsilie mu bola udelená soška v tvare srdca a 10- triliónov zimbabwianskych dolárov, ktoré sú však kvôli obrovskej hyperinflácii v krajine, prakticky bezcenné.

„To, že som získal Ig Nobelovu cenu je pre mňa česť,“ povedal Cole pre Newsweek. „Je to totiž tiež jeden zo spôsobov, ako zviditeľniť prácu vedcov, aj napriek tomu, že niektoré metódy môžu znieť zvláštne. Vždy totiž existuje nejaký dôvod ich výskumu.“

Pre svoju štúdiu Cole vypracoval kalorický obsah každej časti tela od hlavy, cez kožu až po tuk. Na základe chemického zloženia štyroch mužov zistil, že človek vážiaci 65 kilogramov obsahuje približne iba 32- tisíc kalórií. To je celkom jasný kontrast v porovnaní so 163- tisíc u jeleňa alebo 3,6 milióna napríklad u mamuta.

V súčasnej dobe sa kanibalizmus vykonáva z rôznych dôvodov, jedným z nich sú rituály, ďalším je napríklad psychické narušenie. Kanibalizmus bol tiež rozšírený u našich predkov, ten súvisel ale najmä s tým, že mŕtve telo znamenalo ľahkú dostupnosť jedla, bez nutnosti predchádzajúceho lovu. V kontraste s tým, ale Cole našiel len minimum dôkazov, že toto bola pravá motivácia našich predkov.

Aj keď sa vám tento výskum možno zdá bizarný, ako môžeme vidieť, Cole má naň svoje odôvodnenie a pevne verí v jeho opodstatnenosť. A malým dôkazom toho môže byť aj samotné udelenie Ig Nobelovej ceny.

newsweek.com
Uložiť článok

Najnovšie články