foto: Unsplash

Viete, do koľkých krajín môžete cestovať len s použitím pasu? Prinášame vám zoznam krajín, ktorých občania majú najväčšiu cestovateľskú slobodu.

Viete, akej národnosti by ste mali byť, ak by ste chceli cestovať do čo najviac krajín sveta bez víz? Prinášame vám rebríček najsilnejších pasov za rok 2018. Slovensko a Česká republika sa umiestnili na veľmi dobrých pozíciách. 

Sila pasu určuje to, do koľkých krajín môže jeho majiteľ vycestovať voľne, bez potreby víz. Henley Passport Index vytvoril rebríček krajín na základe údajov zozbieraných od Medzinárodného združenia leteckej dopravy. Poďme sa naň pozrieť.

Na prvom mieste sa umiestnilo Japonsko. Jeho držitelia môžu slobodne cestovať až do 189 krajín sveta. Znamená to teda, že mať japonské občianstvo je pre vášnivého cestovateľa tento rok nesmiernou výhodou. Tesne, na druhom mieste, sa umiestnilo Nemecko a Singapur, s voľným prístupom až do 188 krajín.

1. Japonsko- 189 krajín

2. Nemecko a Singapur- 188 krajín

3. Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Švédsko, Fínsko a Južná Kórea- 187 krajín

4. USA, Veľká Británia, Portugalsko, Holandsko, Nórsko, Rakúsko a Luxembursko- 186 krajín

5. Švajčiarsko, Kanada, Dánsko, Belgicko a Írsko- 185 krajín

6. Austrália a Grécko- 183 krajín

7. Česká republika, Nový Zéland a Malta- 182 krajín

8. Island- 181 krajín

9. Maďarsko, Malajzia a Slovinsko- 180 krajín

#passport #útlevél #hungarypassport #hungary #magyarország

A post shared by @sibayupurnomo (@sibayupurnomo) on

10. Slovenská republika, Litva a Lotyšsko- 179 krajín

#travelling #shopping #Slovakia #slovenskypas #stellamccartneybag #britishairways

A post shared by Monika Miliczka (@monika2431978) on

Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na viac ako uspokojivej priečke. Každý z nás, s vášňou pre cestovanie, môže teda vyraziť a voľne obdivovať krásu a kultúru až 179 krajín sveta, bez použitia víz.

Koniec zoznamu patrí Somálsku a Sýrii, ktoré skončili na predposlednej, teda 99 priečke, s možnosťou voľného cestovania len do 32 krajín. Na poslednom mieste sa umiestnili Afganistan a Irak, s počtom krajín 30 na voľnú návštevu, bez potreby víz.

Pozri aj: Zažijete krásy Islandu aj exotický Nový Zéland. Takto vyzerá plavba okolo sveta za 245 dní na luxusnej výletnej lodi

indy100.com
Uložiť článok

Najnovšie články