Ivanovi Hankovi s jeho rodinou už nevyhovovalo bývanie v paneláku, rozhodol sa preto pre výstavbu rodinného eko domu. Celú stavbu Ivan vybudoval len z hliny, slamy tak, aby ho raz mohol vrátiť naspäť prírode.
„Keď sme sa s manželkou rozhodovali postaviť vlastný domček, chceli sme, aby bol ekologický, z prírodného materiálu a mal nízke náklady na energie. Zapáčila sa nám myšlienka použiť ako hlavný stavebný aj izolačný materiál slamu. Niečo som o technológii výstavby našiel na internete, ale v podstate som sa učil za pochodu. Postaviť takýto dom ma úplne presvedčilo, keď som sa dostal do podobného domu s hlinenou omietkou. Je príjemná na dotyk, hladučká a udržiava v miestnosti dobrú klímu,“ zaspomínal odvážny staviteľ.

Hlinu na omietky Ivan doviezol z pozemku od rodičov, slamu na izoláciu vozili z poľa vzdialeného pár kilometrov od jeho domu. Pretože jeho starý lis slamu nedokázal ideálne stlačiť, vyrobil si sám ručný pákový lis, ktorým mohol balík stlačiť ešte asi o 15 percent viac, čím sa podstatne zlepšili jeho izolačné vlastnosti. Na stavbu spotreboval viac ako 900 balíkov slamy, pričom jeden balík ho vyšiel na 1,40 eur.

V dome Ivan využíva aj pec na drevo so sekundárnym spaľovaním a teplo tak odovzdáva predovšetkým sálaním. Spaliny predtým, než odídu do komína, odovzdajú teplo akumulačnému jadru. Do jednotlivých miestností vedú teplovzdušné rozvody a v lete, keď nie je potrebné kúriť, je pri peci aj sporák, ktorý stíha ohrievať aj vodu v bojleri.

„Vzduch do pece, ale aj na klimatizáciu zabezpečujeme cez takzvaný zemný register, ktorý sme v okolí domu vybudovali ešte pred začiatkom výstavby. Zemný register slúži ako rekuperačná jednotka. Hlbšie v zemi je totiž stabilná teplota od osem do štrnásť stupňov Celzia, aj keď na povrchu mrzne,“ vysvetlil Hanko.
Na dom s troma izbami, kuchyňou spojenou s obývačkou, chodbou, kúpeľňou, toaletami a technickou miestnosťou na ploche 110 štvorcových metrov investovali približne 30-tisíc eur.
startitup.sk
Otrávil vlastných vojakov, nazývajú ho Hitlerom 19. storočia. Napoleon rozpútal v Európe krvavé jatky
Viktória bola na výcviku Národných obranných síl: Opísala, ako to tam vyzeralo a ktorý deň bol pre jej čatu najťažší
Navštívili sme slovenský unikát, ktorý je skrytý pod zemou: Za vstup dáte 14,50 eura, celá Európa nám ho môže závidieť
Na trhoch v Nitre majú aj špeciálnu atrakciu: Ľudia chvália lacné lokše za 2,40 eura, kúpili sme aj mačku vo vreci
Košické vianočné trhy nám vyrazili dych. Oškvarky z kapra za 15 eur ľudia ospevujú, cibuľa za 1,5 eura prekvapila
Cheeseburger za 0 €: Boli sme na otvorení horúcej novinky. Sľúbili 1 000 jedál zadarmo, poriadne nás sklamali
Expert na hypotéky: Ľudia preplácajú úvery aj o stovky eur mesačne, ktoré vedia ušetriť. Pozor na kreditky či hazard
Mesiac som žila zo 4,57 eura na deň: Potraviny ma stáli len 128 eur, podarilo sa mi to vďaka tomuto triku a bez obmedzovania
Klobása či placky stoja aj 12 eur, novinkou je výhodné menu. Boli sme na trhoch v Bratislave, takéto sú tohtoročné ceny










Nahlásiť chybu v článku