Medzi troma základnými zložkami potravy (cukor, tuky a bielkoviny), ktoré uspokojujú potreby človeka sa v tomto článku chceme zamerať na prvú spomínanú, na cukor. Je síce najväčším dodávateľom energie v našom tele, ale určite ste už niekde započuli čo-to o jeho škodlivosti. Ale keď je tak (doslova) rafinovane biely..

Procesom rafinácie ostane síce biely, ale bez bielkovín, vitamínov a ukladá sa vo forme tuku. Azda už len toto je dostatočne odstrašujúci fakt. Spotreba tohto produktu, dokonca vyvolávajúceho závislosť, stále nepríjemne stúpa. V roku 1985 bolo ročne spotrebovaných 100 miliónov ton, dnes je to už vyše (!) 160 miliónov.. Priemerný Slovák údajne prijme ročne okolo 40 kg cukru, čo je oproti norme 4-5 x viac.

Za posledných 20 rokov v EÚ priama spotreba cukru klesla, ale to neznamená, že sa cukru aj skutočne menej konzumuje. Častokrát je cukor úmyselne pridávaný do rôznych výrobkov, ďalej ho nájdeme v pečive, cestovine, obilninách, ryži, zemiakoch, ..
Outlet z kauzy slayáda začal veľkolepo, rýchlo sa z neho stala „nákupná zóna duchov“. Zákazníkov si užíval krátko
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom
Šéf IĽP: Ficova vláda je asociálna a zbabelá. Bez ľudských práv sme len platiči daní a zdroje pre korporácie
Vianočné trhy u našich susedov sú ako z rozprávky: Na šunku za 6 eur sa tvorili rady, na cenu si dajte pozor
Psychologička Zuzana o alkohole: Fero Joke verejne priznal chybu a bol to správny krok, riskoval svoju reputáciu
Do Bratislavy lietadlom, do Košíc zase vlakom. Za 1 deň som porovnala oba spôsoby cesty, určiť víťaza je náročné
Nikola žije v Španielsku: Väčšina ľudí tu zarába okolo 1 300 € mesačne. Prenájom jednoizbového bytu v Madride stojí 1 000 €
Magické trhy blízko Slovenska nás očarili ponukou aj cenami. Klobása je o polovicu lacnejšia ako v Bratislave










Nahlásiť chybu v článku