Foto: by LWY at flickr, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Konzumácia tohto jedla je adrenalínový zážitok.

Asi v každej krajine sa nájde pokrm, ktorý by cudzinec ani za nič nedal do úst. Medzi kontroverzné patrí aj sannakji, teda chobotnica nakrájaná na kúsky. Problém ale je, že sa na tanieri ešte hýbe a človeka, ktorý ju zje, môže zabiť.

Je to vyhľadávaná delikatesa

Ako informuje web Atlas Obscura, sannakji je tradičná juhokórejská delikatesa. Pozostáva z čerstvých chobotníc, ktoré síce môžu byť nakrájané na kúsky, no na vašom tanieri sa ešte stále hýbu. Ako príloha sa podáva mrkva, uhorka či nakladaná repa. Gurmáni kúsky chobotnice naberajú drevenými paličkami a namáčajú ich do sezamového oleja.

Sannakji nájdete v množstve reštaurácií najmä ako pochúťku, ktorá sa konzumuje neskoro večer. Reštaurácie v zahraničí však sú za jeho podávanie kritizované. V Spojených štátoch napríklad aktivisti za práva zvierat tvrdia, že stále sa pohybujúce časti chobotnice musia byť živé a konzumácia spôsobuje pomalú a bolestivú smrť. O tom, či chobotnica je v tom čase stále nažive alebo nie, sa neustále vedú diskusie.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa live to eat 😋 (@nimbo.eats)

Chápadlá sa môžu prichytiť o hrdlo

Naozaj to nie je nič pre slabé žalúdky. V niektorých prípadoch ľudia cítia, ako sa im kúsky chobotnice snažia chápadlami prichytiť o vnútro úst a hrdla. Dôležité je preto prehĺtať rýchlo, alebo riadne požuť.

Žiaľ, občas sa stane, že človek za konzumáciu sannakji zaplatí vlastným životom. Ako informuje Mail Online, desivým spôsobom zomrel 82-ročný muž, ktorý sa kúskom pohybujúcej sa chobotnice zadusil po tom, ako sa mu zasekla v hrdle. Podľa Korea Herald na miesto rýchlo dorazili záchranári, no mužovi už pomôcť nedokázali. Počas toho, ako sa dusil chobotnicou, dostal infarkt.

Žiaľ, zaznamenaných bolo už viacero prípadov, kedy sa človek pri konzumácii tohto jedla zadusil. Napriek tomu ho však naďalej konzumujú domáci a ako adrenalínovú atrakciu vyhľadáva čoraz viac turistov.

Uložiť článok

Najnovšie články