Ilustračná foto: Unsplash

Toto sú najhoršie jedlá a nápoje na Slovensku.

Portál Taste Atlas patrí k najznámejším platformám, ktoré skladajú rebríčky o jedlách či nápojoch z celého sveta, a to na základe recenzií. V najnovšej aktualizácii ukazujú aj to, ktorých 10 produktov sa radí k tým najhorším na celom Slovensku.

Platforma Taste Atlas sa na pravidelnej báze snaží na základe recenzií od legitímnych užívateľov zostavovať rebríčky najobľúbenejších, respektíve najmenej obľúbených jedál a nápojov zo všetkých kútov sveta. Nedávno sme informovali o prvom mieste v rámci najhorších slovenských pokrmov, pričom neslávne zlaté miesto si odniesol dezert kokosové ježe.

Nie príliš najlepšie sa umiestnili aj borovička či Liptovská saláma, ktoré sa objavili dokonca medzi najhoršími v regióne strednej Európy. Pred pár dňami sa na Taste Atlas objavil nový rebríček TOP 10 najhorších slovenských jedál a nápojov, ktorý vznikol na základe viac než 1 700 overených hodnotení.

Tradičné pečivo, šalát i polievka

Na 10. mieste nájdeme Bratislavský rožok. Ide o tradičné pečivo, ktorého história siaha ešte do 18. storočia. Môže byť plnený makom, respektíve orechmi, pričom jeho tvar môže byť ako písmeno „C“, alebo ako mesiačik.

Aj keď pre mnohých Slovákov aj zahraničných hostí je treska veľmi obľúbená, v tomto zozname jej patrí 9. miesto. Taste Atlas ju opisuje ako tradičný slovenský šalát vyrobený z kombinácie tresky, majonézy, cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín. Varí sa v zmesi octu, vody a bobkových listov, podáva sa najčastejšie s rožkom.

Ilustračná foto: Unsplash

O stupienok „vyššie“ sa umiestnil demikát. V podstate ide o bryndzovú polievku, ktorá má pre svoju výraznú chuť len dve skupiny fanúšikov, buď ju teda milujeme, alebo nemôžeme ani cítiť. Siedme miesto si v tomto zozname najhorších slovenských jedál a nápojov „vyslúžil“ dezert s názvom medvedie labky. Ide o tradičné slovenské koláčiky z múky, masla, vajec a vlašských orechov, pričom najčastejšie sa pripravujú v období Vianoc.

V zozname sú aj syrové produkty

Veľkou témou nielen na Slovensku, je syr. Niektoré druhy sú všeobecne uznávanou pochúťkou, iné zas pre ich vôňu či špecifickú chuť nemožno ani vidieť, nieto cítiť či ochutnať. 6. priečka tak patrí Tekovskému salámovému syru. Ide o plnotučný syr z kravského mlieka z tekovského regiónu.

Aj piate miesto je venované syrovému pokrmu. Liptauer je vo všeobecnosti paprikovo-korenená syrová nátierka. Zvyčajne sa skladá z rôznych druhov čerstvých alebo smotanových syrov zmiešaných s mletou paprikou a rôznymi čerstvými bylinkami a korením.

Ilustračná foto: Profimedia

V poslednom rebríčku sa kokosové ježe umiestnili na 1. mieste, no v úvode novembra im podľa nových hodnotení patrí 4. priečka. Tento zákusok sa podobne ako demikát viaže primárne na to, aký má človek vzťah ku kokosu, keďže základom tejto pochúťky je obaľovanie piškótového cesta v čokoláde a následne v kokose.

V TOP 3 sa umiestnili aj dva nápoje

Pomyselný piedestál najhorších slovenských jedál a nápojov otvára prvý z dvoch nápojov v tomto zozname. Na 3. mieste je totiž žinčica. Ide o slovenský mliečny nápoj vyrobený z ovčieho mlieka. Tento sladkokyslý nápoj vyrábaný zo srvátky, ktorá je typickým vedľajším produktom výroby bryndze, má tiež zväčša len silných fanúšikov, alebo tvrdých odporcov.

Foto: Unsplash

V rámci strednej Európy je to 43. najhorší nápoj, v našom zozname čisto slovenských pokrmov a nápojov je tentoraz na druhom mieste. Borovička je často neodmysliteľnou súčasťou viacerých párty a večierkov cez celé slovenské územie. Pre typickú chuť ju však veľa ľudí nemôže ani cítiť, čo sa teda v konečnom dôsledku odrazilo aj na umiestnení v tomto zozname.

Na úvod článku sme spomínali, že jeden tradičný slovenský pokrm má neslávne dobrú pozíciu aj v rámci strednej Európy. A v najnovšej verzii o Slovensku sa Liptovská saláma umiestnila na 1. mieste ako najhoršie hodnotený pokrm či nápoj. Unikátna receptúra tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala veľkú obľubu, pričom nájdu sa aj takí, ktorým rozhodne nechutí.

Uložiť článok

Najnovšie články