Foto: By Chen Wu from Shanghai, China (%u8D2A%u5403%u718A%u732B) [CC BY 2.0 ], via Wikimedia Commons

Čaj väčšinu z nás sprevádza už od detstva.

Varili nám ho naše mamičky aj babičky, aby sme sa ohriali počas dlhých zimných večerov ale aj preto, aby sme nimi vyliečili nachladenie či iné ťažkosti. Mnohí z nás v dospelosti presedlajú na kávu, no neraz na čaj nedáme dopustiť, aj keď ho už nevarí mamička, ale musíme si ho uvariť sami. Čo všetko však viete o nápoji, ktorý má neraz akoby čarovné účinky nielen na telo, ale aj na dušu?

Navštívte tiež našu sekciu kvízov a otestujte svoje vedomosti aj v iných oblastiach a témach.

Na svete existuje okolo 500 druhov čaju.

unsplash

Na koľko druhov čaju si spomeniete vy? Aj keby ste zrátali všetky druhy, ktoré práve máte doma a prirátali k nim ďalších 500, ešte stále by ste ich narátali málo. Existuje totiž až 1 500 rozličných druhov čaju.

Najväčším konzumentom čaju je Veľká Británia.

unsplash

Vďaka mnohým britským tradíciám, ako napríklad čaj o 5 by ste si možno mysleli, že najväčším konzumentom čaju na svete je Veľká Británia. Pravdou však je, že najviac čaju na hlavu vypijú obyvatelia Írska.

Najväčším producetom čaju na svete je Čína.

unsplash

Čína ročne vyprodukuje ročne obrovské množstvá čaju, napríklad, v roku 2009 to bolo neuveriteľných 1,359,000 ton. Na druhom mieste hneď za Čínou sa umiestnila India.

Veštenie z čajových lístkov sa nazýva taseografia.

unsplash

Spomínate si na učiteľku veštenia z Harryho Pottera? Súčasťou jej výuky bola aj taseografia, teda veštenie za pomoci čajových lístkov a kávovej usadeniny.

Chryzantémový čaj pomáha zmierniť horúčku a bolesti hlavy.

unsplash

Chryzantémový čaj skutočne pomáha uľaviť od spomínaných nepríjemností a je obľúbeným nápojom najmä v Číne a Kórei.

Čajové vrecúška by sa mali skladovať nanajvýš 6 mesiacov.

unsplash

Čajové vrecúška by ste skutočne nemali v skrinke držať dlhšie ako 6 mesiacov. Aj keď sa nepokazia, začnú strácať svoju kvalitu a chuť.

V Tibete sa najviac pije čierny čaj s citrónom a korením.

pexels

Pravdou je, že Tibeťania si radi čaj dochutia trochu zvláštnejším spôsobom. Ich obľúbený je skutočne čierny čaj, no pridávajú si do neho jačie maslo a štipku soli.

Najdrahší čaj na svete sa vyrába z trusu pánd.

unsplash

Čaj z pandieho trusu sa skutočne vyrába a patrí medzi tie najdrahšie, no tým najdrahším čajom na svete je Da Hong Pao, ktorého cena za kilogram sa šplhá až k závratným 1 090 000 € za kilogram. Jeho názov znamená v preklade "Veľký červený šat" a legendy hovoria, že zo závažnej choroby vyliečil aj cisárovu matku za čias dynastie Ming. Je to druh oolong pochádzajúci ešte z 18. storočia a zbieral sa zo 4 kríkov, pričom 3 z nich existujú ešte aj dnes.

Najčastejšie konzumovaným čajom na svete je ovocný čaj.

unsplash

Pre mnohých z nás patrí neoddeliteľne k detstvu ovocný čaj s medom a citrónom, pravdou však je, že až 75 percent všetkého skonzumovaného čaju na svete tvorí nie ovocný, ale čierny čaj.

Čaj bol kedysi využívaný ako vzácne platidlo.

unsplash

Čaj sa kedysi skutočne využíval ako platidlo. Na Sibíri sa pevnými kockami čaju platilo dokonca až do 19. storočia.

Uložiť článok

Najnovšie články