Foto: Tatiana Kondelová

Klasicky vypestované jablko bez obalu alebo BIO jablko v plaste?

Zaujímame sa o kvalitu potravín, ktoré jeme. A mali by sme sa zaujímať aj o to, v čom k nám prichádzajú. Potraviny chceme mať čerstvé, nepoškodené a v BIO kvalite. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo odlišuje BIO potraviny od klasických? Nie je to len kvalita a cena, ale aj ich balenie.

Približne 40 % všetkých vyrobených plastov sa používa za účelom obalov, z ktorých sa väčšina vyhodí. Plastové obaly sa snažíme redukovať, čoho dôkazom je aj nový zákon, ktorý zakazuje používanie niektorých jednorázových plastov. Ak však navštívime naše obchody, ľahko zistíme, že to nestačí.

Organické hrušky v papierovej tácke zabalenej v plastovom obale sú položené na klasicky vypestovaných hruškách bez plastového obalu, foto: Tatiana Kondelová

Vyzliekli sme klasickú uhorku, zatiaľ čo bio uhorku naďalej balíme

V obchodoch nájdeme organicky vypestované jablká v plastovom obale hneď vedľa klasicky vypestovaných jabĺk, ktoré sú uložené v prepravke bez plastového obalu. Ak si chceme kúpiť organickú mrkvu, jablká alebo avokádo, dostaneme ich takmer vždy zabalené v zbytočnom obale. Faktom je, že sa to týka takmer všetkého organického ovocia a zeleniny.

Veľa ľudí obťažuje veľké množstvo obalov, ktoré používajú supermarkety predovšetkým na balenie ovocia a zeleniny, z ktorých väčšina má vlastnú prirodzenú ochranu. Podľa predajcov by hlavným dôvodom obalov mala byť ochrana potravín a predchádzanie vzniku odpadu, najmä s čerstvými potravinami. Čo sa ale veľakrát míňa účinku a len na Slovensku sa ročne vyhodí okolo 900-tisíc ton potravinového odpadu.

Organické paradajky v papierovej tácke zabalenej v plastovom obale sú položené na klasicky vypestovaných paradajkách bez plastového obalu, foto: Tatiana Kondelová

Obchodné reťazce nám dávajú možnosť vybrať si obrovský sortiment potravín, ktoré sú z rôznych krajín sveta a v rôznej kvalite. Môžeme si vyberať podľa chuti a podľa toho, ako hlboko máme do vrecka. Máme na výber balené alebo voľné potraviny a dokonca si môžeme vybrať medzi klasickými a ekologicky dopestovanými. Možnosť vybrať si medzi balenými alebo nebalenými organickými potravinami však nemáme.

Aby sa zabránilo zámene potravín

Prevádzkovatelia ekologickej poľnohospodárskej výroby musia zabezpečiť, aby sa ekologické produkty pri preprave k iným prevádzkovateľom (napríklad k supermarketom alebo maloobchodom) nezamenili s bežnými výrobkami. Zároveň musia zabezpečiť, aby boli tieto výrobky označené etiketou, ktorá okrem iného jasne informuje o tom, že ide o ekologický produkt.

Organická mrkva zabalená v plastovom obale medzi klasicky vypestovanými mrkvami bez obalu, foto: Tatiana Kondelová

Je na primárnom producentovi, výrobcovi, baliarni, prípadne na prevádzkovateľovi, ktorý umiestňuje potraviny na trh, akým spôsobom zabalí potraviny. Musí zabezpečiť dodržiavanie stanovenej legislatívy,“ vyjadrila sa pre interez.sk Jana Vargová, poverená riadením odboru ovocinárstva a ekologickej poľnohospodárskej výrobe za ÚKSUP. „To znamená, či je bioprodukt zabalený v plastovom obale, alebo nie, je na obchodnej úprave zo strany prevádzkovateľa, obal musí byť kvalitný a bezpečný,“ dodáva.

Každé jedno organické mango je zvlášť balené v plastovom obale, zatiaľčo klasicky vypestované mangá sú uložené v prepravke a sú oddelené papierom bez plastového obalu, foto: Tatiana Kondelová

Čo sa dá spraviť, aby sme nemuseli baliť bio zeleninu alebo ovocie do obalov, tak aby podľa legislatívy nedochádzalo k ich zámene s klasickými potravinami?

Jediná možnosť je na strane maloobchodu, aby sa aj obchodné siete prevádzkujúce supermarkety zapojili do systému kontroly ekologickej poľnohospodárskej výroby. To by však znamenalo možno vyššie náklady na vytvorenie špeciálnych kútikov pre bio potraviny – aby sa zabránilo ich kontaktu s ostatnými nebalenými potravinami. A to nielen na pulte, ale aj v sklade a prípadne pri doprave,“ vyjadrila sa pre interez.sk Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Organické potraviny sú výhodné pre planétu

Ročne sa vyprodukuje približne 78 miliónov ton plastových obalov na celom svete. Známe štatistiky odhaľujú, že až 86 % zozbieraného plastu sa nezrecykluje a podľa novej dokumentárnej série Blue Planet – až 8 miliónov ton tohto odpadu skončí v oceáne.

Plastový obal, v ktorom si kúpime akúkoľvek zeleninu či ovocie, aj napriek tomu, že ho vytriedime do koša na plasty, sa v mnohých prípadoch nezrecykluje, pretože môže ísť o nerecyklovateľný materiál.

Organické hrozno v plastovej nádobe hneď vedľa klasicky vypestovaného hrozna v papierovom vrecku, foto: Tatiana Kondelová

Nemali by sme prestať kupovať organické potraviny, pretože poskytujú pre životné prostredie veľké výhody. Priaznivý vplyv bio zeleniny alebo ovocia ako zdravá pôda a zachovanie dôležitých organizmov – napríklad včely – sú nesmierne dôležité.

O výhodách pestovania potravín organickým spôsobom nie je pochýb. Pochybný a neudržateľný je spôsob, akým ich prinášame na naše taniere.

Ellen Macarthur Foundation 
0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )