Foto: Andreas Weith / CC BY-SA

Aj keď to v každodennom živote pociťujeme len málo, svet okolo nás na tom nie je vôbec dobre.

Moria sa ohrievajú, ľadovce sa topia a zvieratá trpia najmä vďaka človeku viac, než kedykoľvek predtým. Týka sa to aj ľadových medveďov. Tie sa ocitli v tak zúfalej situácii, že sa začali uchyľovať ku kanibalizmu.

Polárne medvede sa uchyľujú ku kanibalizmu

Ako informuje portál Science Times, polárne medvede sú na tom tak zle, že sú kvôli nedostatku potravy nútené uchýliť sa ku kanibalizmu. Ich prirodzený priestor pre život je čoraz menší a potravy ubúda čoraz viac. Už pred časom portál National Geographic informoval, že na ostrovoch bez riadnej ľadovej pokrývky a v situácii, kedy je aj v oceánoch čoraz menej pevného ľadu, polárnym medveďom hrozí, že budú vyhladované na smrť.

Aj keď sa to možno nezdá, polárne medvede majú mimoriadne vysokú spotrebu energie a potrebujú prijať veľké množstvo potravy. Následkom klimatických zmien, ťažby fosílnych palív a inej ľudskej činnosti je však jedálniček polárnych medveďov extrémne obmedzený. Každý deň sú medvede nútené kráčať čoraz ďalej od svojich domovov. V nádeji, že nájdu bohatý zdroj potravy, však neraz spália viac energie, ako môžu prijať.

Polárne medvede sa kŕmia najmä tuleňmi, tých je však nedostatok a ruskí vedci postrehli, že sa preto uchyľujú k extrémnemu riešeniu, a to ku kanibalizmu. Odborníci sa nazdávajú, že za to môže najmä fakt, že v ich domove na polostrove Jamal pribúda staníc na ťažbu fosílnych palív ako húb po daždi. Aj pobrežie Barenstovho mora, kde kedysi polárne medvede lovili, sa dnes zmenilo na rušné miesto, cez ktoré sa prepravuje skvapalnený zemný plyn.

Medvede sú čoraz zúfalejšie

Polárne medvede do značnej miery ovplyvňuje aj mimoriadne teplé počasie, ktoré v posledných rokoch zasiahlo mnohé oblasti, vrátane nórskych Špicbergov. Medvede nemajú problém len s hľadaním potravy, ale aj s jej uchovávaním. Už tisícky rokov svoju obeť ulovia, časť zožerú a zbytok pochovajú pod hlinu a sneh, aby sa k potrave opäť vrátili neskôr, keď ju budú potrebovať. Bez snehu a ľadu však niet ako tulene loviť, ani kam ich odložiť na neskôr.

Ilustračné foto: pxhere.com

Ďalší problém pre populáciu polárnych medveďov predstavuje fakt, že sa množia relatívne pomaly. Samica porodí v strede zimy zvyčajne jedno až dve mláďatá, ktoré s ňou ostávajú najbližšie dva roky. Samica teda môže byť samcom oplodnená len každé tri roky a schopná párenia je až od veku piatich či šiestich rokov.

Prípady kanibalizmu boli zaznamenané už aj v minulosti, išlo však skôr o raritu. Tá sa ale v posledných rokoch mení na čoraz bežnejší jav. Okrem toho, medvede sú nútené čoraz častejšie sa vydávať medzi ľudské obydlia. V roku 2019 zaznamenali v osídlenej oblasti súostrovia Nová Zem až 50 polárnych medveďov.

Science Times
0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )